30.09.2022 ob 22:49
Deli članek
Ruski veto na resolucijo varnostnega sveta OZN

New York (MOREL/FoNet) - Rusija je vložila veto na resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, ki obsoja nezakonite referendume v štirih ukrajinskih regijah, češ da nimajo veljave in poziva vse države, naj ne priznajo domnevne aneksije ozemlja s strani Moskve, poročajo agencije. Za sprejetje osnutka resolucije v 15-članskem varnostnem svetu je bilo 10 držav, Rusija je vložila veto, Kitajska, Indija, Brazilija in Gabon pa so se vzdržale. Osnutek resolucije z naslovom"Nezakoniti tako imenovani referendumi v Ukrajini, ki sta ga ZDA in Albanija predložili 27. septembra, tudi zahteva, da Rusija umakne svoje vojaške sile iz Ukrajine, s čimer bi končala invazijo, ki se je začela 24. februarja.

Rusija je bila edina, ki je glasovala proti resoluciji, poroča AFP. Ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield je pred glasovanjem dejala, da bodo v primeru ruskega veta ZDA in Albanija kot predlagatelji poslali resolucijo v 193-člansko Generalno skupščino ZN, kjer veta ni, kar bi pomenilo, da je svet še vedno na strani suverenosti in zaščite ozemeljske celovitost. Thomas-Greenfield je še ocenila, da je Varnostni svet prisiljen braniti suverenost, zaščititi ozemeljsko celovitost, spodbujati mir in varnost. "Združeni narodi so bili zgrajeni na ideji, da nikoli več ena država ne bo smela s silo zasesti ozemlja druge," je dejala Thomas-Greenfield, poroča agencija France-Presse (AFP).

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je ocenil, da je iskanje obsodbe stalne članice Varnostnega sveta brez primere. Ali resno pričakujete, da bo Rusija tak osnutek obravnavala in podprla? In če ne, potem se izkaže, da nas namenoma silite v uporabo pravice veta, da bi melodramatično govorili o tem, da Rusija to pravico zlorablja," je dejal Nebenzija.

Agencija AFP spominja, da je ameriški državni sekretar Anthony Blinken danes napovedal, da si bodo ZDA prizadevale za glasovanje na zasedanju VS ZN. "Če bo Rusija blokirala Varnostni svet pri izpolnjevanju njegovih obveznosti, bomo zahtevali od Generalne skupščine ZN, kjer ima vsaka država pravico glasovanja, da jasno pove, da je preoblikovanje meja s silo nesprejemljivo," je opozoril Blinken.

Zasedanje Varnostnega sveta je potekalo po slavnostni slovesnosti v Moskvi, na kateri je predsednik Vladimir Putin s predstavniki ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje podpisal sporazume o pridružitvi k Ruski federaciji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je te dogovore zavrnil in napovedal vložitev peticije za takojšnje članstvo v Natu, rusko priključitev pa so obsodili Evropska unija, Nato in ZDA. (konec)