23.11.2022 ob 18:01
Deli članek
Ustvarili bi radi generacijo brez tobaka

Bruselj (MOREL)- Danes je začela veljati prepoved aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov v EU kot odgovor na znatno povečanje njihove prodaje. Pomagala bo doseči cilj iz evropskega načrta za boj proti raku, tj. ustvariti »generacijo brez tobaka«, ko naj bi do leta 2040 po tobaku posegalo manj kot 5 % prebivalstva.

»Tobak povzroči 90 % pljučnega raka. Bistveno je, da se odločno zavzamemo za zmanjšanje porabe tobaka, zlasti ker smo priča nenehnemu uvajanju novih izdelkov na trg. Zaradi prepovedi bodo naši državljani, zlasti mladi, bolje zaščiteni pred škodljivimi učinki teh proizvodov. To nas približuje generaciji brez tobaka,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Nova pravila morajo države članice zdaj v osmih mesecih prenesti v svojo nacionalno zakonodajo, tako da se bodo začela v celoti uporabljati 23. oktobra 2023, po koncu trimesečnega prehodnega obdobja za izčrpanje sedanje zaloge aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)