12.11.2017 ob 21:04
Deli članek
Erčulj s polnimi baterijami do petega naslova sezone

Denis Godeša, Matjaž Erčulj, Mitja Gradišnik in Nino Porić

Kranj, 12. november 2017 (MOREL) – V soboto je prostorih prenovljene biljardnice Break v Kranju potekal osmi krog letošnje zvezne lige. Kar pet od osmih naslovov je do zdaj pripadlo Matjažu Erčulju (BK Gomes), ki je odlično izkoristil svoj nedavni izostanek od državnega prvenstva v »štirinajstici« in bil najboljši tudi v Kranju.  

Tekmovanja v Kranju se je udeležilo 30 tekmovalcev iz vse Slovenije. V kakovostnem finalu je Erčulj prepričljivo premagal Denisa Godeša (klub biljardistov Ljubljana: KBL), ki je polfinalu izločil Mitja Gradišnika (BK Direkt) in tako najprej poskrbel za še en velik skalp za svojim pasom, prav tako pa naredil končnico sezone še bolj napeto. Med prvima dvema je zdaj zgolj 50 točk razlike!

Seveda pa je bilo treba najprej priti do izločilnih bojev. Kot je zdaj že običajno, je kvalifikacijski del potekal v štirih skupinah, iz katerih sta se v izločilne dvoboje uvrstila po prva dva iz posamične skupine. Tam so jih v osmini finala čakali neposredno uvrščeni - prvih osem glede na ranking lestvico BZS. Iz skupin so napredovali: Robert Rednak (BK Direkt), Matej Brajkovič (KBL), Nino Porić (KBL), Aleksander Raišič (BK Osmica), Kristijan Hamzovski (BK Gomes), Franci Čučnik (klub biljardistov Ljubljana), Igor Bajsič (KBL) in Miha Žagar (BK Fit-Fit).

V kvalifikacijskem delu je še posebej izstopala druga skupina, saj je v njej po dolgi odsotnosti nastopal Matej Brajkovič – večkratni dobitnik kolajn z evropskih prvenstev za tekmovalce na invalidskem vozičku. Če to ni dovoljšen dokaz kakovosti, naj omenimo še, da je bil Brajkovič stalni član I. slovenske lige. Zato ni čudno, da je vse zanimalo, kako se bo odrezal ob svoji vrnitvi. Še posebej, ker so se v isti skupini našli še Janez Lavrič (letošnji zmagovalec rekreativne lige) in drugi kakovostni tekmovalci, ki so letos še posegali po visokih uvrstitvah na domačih tekmovanjih.

Brajkovič je vsekakor pokazal, da še zna sukati palico: s petimi zmagami in enim porazom se je gladko uvrstil med zadnjih 16. Tam ga je v napetem in dramatičnem obračunu premagal klubski kolega Miha Zajc (7:6). Matej je vodil že 6:3, a Miha se ni predal, izenačil na 6:6 in nato vzel še zadnjo igro za napredovanje med najboljših osem.  

Prvi dve večji »presenečenji« sta se zgodili v četrtfinalu. Najprej je, prav tako povratnik v ligo, Nino Porić, z rezultatom 7:2 premagal Jureta Potočnika (BK Direkt) – do takrat še drugega na enotni zvezni lestvici, nato pa je še Denis Godeša (KBL z izidom 7:6 premagal Klemna Gradišnika (BK Premium Kaval). Klemen je povedel 3:0, nato pa preostanek tekme zaostajal, na koncu celo 5:6, izenačil na 6:6, v zadnji trinajsti partiji pa nanizal serijo težkih udarcev in tudi potopil zadnjo desetko. Na njegovo žalost se je tudi bela preko dveh band odkotalila v žep in zmaga je na koncu pripadla Godeši!

V polfinala so se tako uvrstili Matjaž Erčulj, Nino Porić, Mitja Gradišnik in Denis Godeša. In tu je prišlo do presenečenja kroga. Če je večina pričakovala finale Erčulj – Gradišnik, so se pošteno ušteli ali pa vsaj niso vprašali Denisa za mnenje. Godeša je z izidom 7:5 premagal Mitjo in se več kot upravičeno uvrstil v veliki finale tekmovanja.

Finale je bil manj dramatičen kot v prejšnjih krogih. Erčulj je igral v visokem ritmu, Denis pa nekako ni izkoristil priložnosti na mizi. Po slabi uri igre je bilo vse jasno – Matjaž Erčulj je osvojil svoj peti ligaški turnir sezone, se ponovno zavihtel na drugo mesto lestvice, zaostanek zmanjšal na 50 točk in Mitjo Gradišnika postavil pred dejstvo: čez dva tedna se pazi na državnem prvenstvu.

Končni vrstni red:
1. mesto: Matjaž Erčulj (BK Gomes)
2. mesto: Denis Godeša (KBL)
3. mesto: Mitja Gradišnik (BK Direkt)
3. mesto: Nino Porić (KBL)
5. mesto: Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval)
5. mesto: Ana Gradišnik (BK Gomes)
5. mesto: Jure Potočnik (BK Direkt)
5. mesto: Miha Zajc (KBL)

(konec) MG