29.03.2018 ob 23:50
Deli članek
Slovenija: Klemen Gradišnik ubranil naslov državnega študentskega prvaka

Ljubljana, 29. marec 2018 (MOREL)- Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) in Biljardna zveza Slovenije (BZS) sta 28. marca 2018 v Ljubljani priredili državno univerzitetno prvenstvo v biljardu za študijsko leto 2017/18. Tekmovanja, ki je potekalo v prostorih Biljard kluba Direkt v Ljubljani, se je udeležilo 24 tekmovalcev in tekmovalk. Udeleženci so se borili za naslov državnega univerzitetnega prvaka v panogi žepni biljard za študijsko leto 2017/18.

Tekmovanje je potekalo v disciplini ameriška devetka po sistemu dvojnega izločanja z izločilno skupino zadnjih 8. Na prvenstvu je pričakovano zmagal glavni favorit in lanskoletni zmagovalec Klemen Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FF – Filozofska fakulteta, BK Kaval Premium), ki je na poletni univerzijadi v Tajpeju 2017 dosegel peto mesto. V finalu je premagal Ano Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FSD - Fakulteta za socialno delo, BK Gomes) s 5 : 4.»Preveč napak, izguba fokusa, ampak na koncu zmaga – to je to, kar šteje,« je Klemen Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FF – Filozofska fakulteta, BK Kaval Premium) opisal današnje dvoboje. »Vzdušje na univerzijadi je bilo zelo profesionalno, višji nivo igranja. Tudi tu je vzdušje odlično, a vendarle na drug način.«Drugouvrščena Ana Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FSD - Fakulteta za socialno delo, BK Gomes) je evropska podprvakinja, ki je leta 2017 na članskem evropskem prvenstvu v biljardu na Portugalskem dosegla 2. mesto v desetki in 3. mesto v devetki. »Zmagal je boljši,« je dejala.V polfinalnih obračunih je Jan Slejko Ljubišič (FMF - Fakulteta za matematiko in fiziko, BK Kaval Premium) izgubil proti Klemnu Gradišniku (Univerza v Ljubljani, FF – Filozofska fakulteta, BK Kaval Premium) z 0 : 5, Ana Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FSD - Fakulteta za socialno delo, BK Gomes) pa je premagala Klemna Šoraka (Univerza v Ljubljani, PEF – Pedagoška fakulteta, BK Kaval Premium) s 5 : 4.

V enem bolj zanimivih srečanj v četrtfinalu je Klemen Gradišnik iz nadaljnjega tekmovanja izločil lanskoletno podprvakinjo Marušo Premru (Univerza v Ljubljani, EF -Ekonomska fakulteta, BK Kaval Premium), udeleženko univerzijade v Tajpeju 2017. Komentirala je nastope na univerzijadi, kjer je bila prisotna velika tekmovalnost: »Tekmovanje na univerzijadi je drugače organizirano, bolj je striktno, ostro določeno, tudi kodeks oblačil je strog«.

Izvajalec tekmovanja je bila Biljardna zveza Slovenije, vodja tekmovanja pa Klavdij Ferle, športni direktor Biljardne zveze Slovenije: »Sreča je, da smo že lansko leto postavili bazo za tekmovanja, ko smo izbirali tekmovalce za univerzijado, tako da so bile nekatere stvari letos že utečene. Pričakujem oziroma upam, da se bo med tekmovalci pojavil še kakšen nov igralec, ki bo mogoče v prihodnosti tudi napredoval v znanju biljarda. Iz tega razloga smo pripravili nagrade v obliki brezplačnih ur biljarda«

Mitja Gradišnik, predsednik Biljardne zveze Slovenije, vidi veliko vzporednic med biljardom in življenjem nasploh: »Gre za upravljanje in nadzor nad kaosom. Kot imamo v življenju dogodke in stvari, nad katerimi nimamo vpliva in jih skušamo nekako regulirati, tako je tudi pri biljardu potrebno ogromno življenjskih veščin, da se naučimo kaos igre biljarda spremeniti v red. Za to so potrebni pogum, pamet, potrpežljivost in preciznost« .

rezultati:

1. Klemen Gradišnik  (Univerza v Ljubljani, FF – Filozofska fakulteta, BK Kaval Premium)

2. Ano Gradišnik (Univerza v Ljubljani, FSD - Fakulteta za socialno delo, BK Gomes)

3. Klemen Šorak (Univerza v Ljubljani, PEF – Pedagoška fakulteta, BK Kaval Premium)

3. Jan Slejko Ljubišič (FMF - Fakulteta za matematiko in fiziko, BK Kaval Premium)

5. Vuk Strugar (Univerza v Ljubljani, EF – Ekonomska fakulteta, BK Direkt)

5. Krištof Kovačič (Univerza v Ljubljani, FS - Fakulteta za strojništvo)

5. Svit Ferjančič Benetik (Univerza v Ljubljani, FFA - Fakulteta za farmacijo, BK Direkt)

5. Maruša Premru (Univerza v Ljubljani, EF -Ekonomska fakulteta, BK Kaval Premium)

(konec)