29.10.2017 ob 20:31
Deli članek
Slovenija: Potočnik s šahovsko briljanco do naslova državnega prvaka

Mitja Gradišnik in Jure Potočnik

Ljubljana, 29. oktober 2017 (MOREL)- V biljardnici Kaval na Tacenski cesti 95 v Ljubljani je v soboto potekalo člansko državno prvenstvo v biljardu, v disciplini »nadaljevalna štirinajstica« (14+1). Naslov državnega prvaka v tej kraljevski in verjetno najtežji disciplini biljarda si je priigral v odsotnosti branilca naslova Matjaža Erčulja (BK Gomes) Jure Potočnik (BK Direkt), ki je v taktično brezhibnem finalu premagal klubskega kolega Mitja Gradišnika (BK Direkt). Sodelovalo je 19 tekmovalcev.

V čem je draž in skrivnost te imenitne igre. Vsaka krogla šteje eno točko pri čemer se tekmuje do vnaprej dogovorjenega števila točk (npr. 75, 100, 150, itd.). Igra se lahko poljubno kroglo na mizi, le poprej je potrebno napovedati, kam je ciljana. Posebnost igre pa tiči v pravilu, da morata zadnja 15 krogla in bela ostati na svojih dotičnih mestih, trikotnik s štirinajstimi kroglami se brez čelne krogle (tista petnajsta, ki čaka na svojem mestu) postavi nazaj na mizo, tekmovalec pa nadaljuje svoj prihod tako, da skuša petnajsto kroglo potopiti in preko nje z belo odpreti sveže postavljen trikotnik. Zadeva je za igralce vse prej kot enostavna in zato jo zasluženo označujejo kot kraljevsko disciplini biljarda.  

Tekmovalo se je po sistemu dvojne eliminacije z k.o. skupino zadnjih osmih najboljših. To je pomenilo, da so vsi nosilci nastopili že v prvem krogu tekmovanja in večinoma so upravičili svoj status.

V izločilne dvoboje so napredovali: Damir Petrinec (BK Premium Kaval), Denis Godeša (Klub biljardistov Ljubljana), Matej Dakol (BK Premium Kaval), Ana Gradišnik (BK Gomes), Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval), Mitja Gradišnik (BK Direkt), Damjan Kerep (BK Fit-Fit) in Jure Potočnik (BK Direkt).

Potočnikova pot do finala je minila brez posebnih pretresov. Najprej je v četrtfinalu odpravil Petrinca, v polfinalu Klemna Gradišnika, v finalu pa ga je čakal star kolega in »sovražnik za mizo« Mitja Gradišnik.

Gradišnik je imel pred finalom razloge za dobre občutke. Pred tem je v četrtfinalu proti mlajši sestri Ani Gradišnik naredil najvišji niz prvenstva. V enem prihodu je potopil 61 krogel. Polfinalno tekmo proti Dakolu pa je zaključil že v četrtem prihodu za mizo. Dobri občutki prav res, a račun brez krčmarja - Potočnik je imel povsem drugačne načrte!

Mojstrski otvoritveni udarec je Gradišnika soočil z zelo težko prvo kroglo. Poskusil jo je potopiti, a je obvisela v žepu. Jure je od tu naprej igral s pametjo šahovskega velemojstra in preciznostjo lokostrelca. Gradišniku vse do rezultata 44:0 ni dal odprte krogle, občasne taktične izmenjave je suvereno dobil, potapljal kroglo za kroglo in se vidno zasidral Mitji v glavo.

Gradišnik je v nadaljevanju sicer prišel do odprte mize, a zaostanek in slaba mentalna kapaciteta sta botrovala mlačnim prihodom. Potočnik si ni dal pretirano prosit. Svojo igro je le stopnjeval ter tekmo zaključi z nizom 20 točk.

Ko je v nizu uspešno potopil še 21-to (in zmagal z rezultatom 100:47), se je Potočnik (po domače Komisar) veselil naslova državnega prvaka v »nadaljevalni Štirinajstici«!

 

Končni vrstni red:
1. mesto: Jure Potocnik (BK Direkt)
2. mesto: Mitja Gradišnik (BK Direkt)
3. mesto: Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval)
3. mesto: Matej Dakol (BK Premium Kaval)
5. mesto: Denis Godeša (klub biljardistov Ljubljana)
5. mesto: Ana Gradišnik (BK Gomes)
5. mesto: Damir Petrinec (BK Premium Kaval)
5. mesto: Damjan Kerep (BK Fit Fit)

To so sporočili  organiizatorji. (konec)