27.05.2023 ob 14:48
Deli članek
Bivša evropska poslanka je izpuščena tudi iz hišnega pripora

Eva Kaili

Bruselj (MOREL/FoNet) - Evropska poslanka Eva Kaili se pet mesecev po tem, ko jo je aretirala belgijska policija v okviru preiskave obtožb o korupciji, ki so pretresle evropski parlament, namerava vrniti na delo. Dan po tem, ko je belgijsko tožilstvo sporočilo, da nekoč osovražena poslanka EU ni več v hišnem priporu, so odvetniki Eve Kaili sporočili, da je pripravljena ponovno prevzeti svoje dolžnosti v evropskem parlamentu, je poročal Politico.

"Od danes lahko Kaili svobodno zapusti svoje bivališče in v celoti uveljavlja vse svoje pravice in obveznosti, ki izhajajo iz njenega statusa v evropskem parlamentu," sta v skupni izjavi zapisala njena odvetnika Sven Marie in Michalis Dimitrakopoulos. Po njunih navedbah Kylie za zdaj ne sme zapustiti Belgije, a dokazov, ki dokumentirajo njeno nedolžnost, je vsak dan več. Ker ji sodna omejitev preprečuje potovanje v Strasbourg na plenarna zasedanja evropskega parlamenta, še vedno ne more v celoti opravljati svojih poslanskih obveznosti. Dimitrakopulos je za Politico potrdil, da Kaili trenutno ne more potovati v Strasbourg, vendar je dejal, da bo to kmalu rešeno.

Kaili je bila edna od prvih aretiranih decembra lani v racijah belgijske policije, ki je začela obsežno preiskavo o tem, ali so tuje države, vključno s Katarjem in Marokom, vpletene v podkupovanje poslancev evropske unije. Potem ko so ji večkrat podaljšali pripor, so jo sredi aprila s sledilno zapesnico za noge premestili v hišni pripor.

Ko bo le-ta odstranjena z noge, se bo Kaili lahko prosto gibala in se pridružila drugim nekdanjim pripornikom Cattarget, kot je belgijski poslanec evropskega parlamenta Marc Tarabella, ki je bil prav tako pred kratkim odstranjen iz nadzora, ki ga je odredilo sodišče, in so ga ta teden znova videli v evropskem parlamentu. (konec)