17.01.2024 ob 16:47
Deli članek
Evroposlanca Joveva in Grošelj ne marata Madžarov

Irena Joveva

Strasborug (MOREL)- Objavljamo odziv evropske poslanke Irene Joveve (Renew Europe/Gibanje Svoboda) z današnje parlamentarne razprave o razmerah na Madžarskem in zamrznjenih EU sredstvih. Po nedavni odločitvi Evropske komisije za odmrznitev 10,2 milijarde evrov kohezijskih sredstev za Madžarsko je večina evropskih poslank in poslancev glavnih poslanskih skupin, z izjemo ECR in ID ter nekaterih posameznikov, glasno obsodila nadaljnje rušenje vladavine prava in spodkopavanje vrednot, kot so jasno določene in pravno zavezujoče v 2. členu Pogodbe o EU: spoštovanje človekovih pravic, človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države.
Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (Gibanje Svoboda/Renew Europe) sta med podpisniki peticije, v kateri poslanke in poslanci pozivajo k zaostritvi postopka proti Madžarski. O besedilu resolucije pa bo Evropski parlament glasoval jutri. V njej bo predvidoma izraženo obžalovanje, da – kljub nešteto preteklim pozivom – glede nadaljevanja sproženega procesa po 7. členu Pogodbe o EU (zamrznitev glasovalnih pravic države članice), države članice v Svetu EU glede tega še vedno ne dosežejo potrebnega napredka.
Pred jutrišnjim glasovanjem, na katerem poslanka Joveva namerava glasovati za trenutno besedilo omenjene resolucije,objavljamo njeno izjavo:“Evropska unija temelji na vladavini prava in spoštovanju temeljnih pravic, kar sta tudi ključna principa za delovanje demokracije. Pod vodstvom Viktorja Orbana je Madžarska postala avtoritarna država, kjer si je njegova, vladajoča stranka, politično povsem podredila vse veje oblasti, ob tem pa poskuša z represivnimi metodami utišati vse kritične glasove, s s korupcijo prepletenimi mrežami pa vzdržuje sistem, ki ugaša vse luči demokracije. Stanje na Madžarskem je že davno preseglo vse meje sprejemljivega, predvsem pa je postalo evropski problem. Zato obžalujem odločitev, da je Evropska komisija odmrznila 10,2 milijard kohezijskih sredstev, saj gre za skupen davkoplačevalski denar vseh Evropejk in Evropejcev, ki pa bo zelo verjetno pristal pri Orbanovih oligarhih. Resnično je skrajni čas za takojšnje nadaljevanje postopka po 7. členu in za zamrznitev glasovalnih pravic Madžarske, medtem ko morajo tista še zamrznjena EU sredstva ostati zamrznjena. Evropski parlament pa bi po mojem mnenju moral uporabiti svoje pristojnosti in odločitev Evropske komisije za odmrznitev (dela) sredstev podvreči pravni presoji Evropskega sodišča, ki naj odloči o upravičenosti takšne odločitve. V politični skupini Renew Europe se že od prvega dne mandata vztrajno borimo za spoštovanje vladavine prava. Pri tej borbi smo vseskozi podpirali tudi Evropsko komisijo, toda njihova nedavna odločitev glede odmrznitve dela EU sredstev in predvsem današnje izjave predsednice Ursule von der Leyen to bitko postavljajo pod vprašaj. Prepričana sem, da bomo v Evropskem parlamentu uporabili vse politične in pravne mehanizme, ki so nam na voljo, želim pa si, da bi tudi države članice v Svetu EU naredile tisto, kar je potrebno.“(konec)