18.04.2023 ob 06:47
Deli članek
Evroposlanci danes o odnosih Unije do Kitajske

Strasbourg (MOREL)- Evropski parlament bo danes med drugim razpravljal o odzivu Evropske unije na vse večje svetovne izzive, ki izhajajo iz bolj represivne in samozavestne Kitajske. V ozadju nenehnega vzpona Kitajske kot politične in gospodarske sile na svetovnem prizorišču se pričakuje, da se bo plenarna razprava osredotočila na širok spekter vprašanj, povezanih z odnosom EU s Pekingom.

V začetku leta 2023 je parlament ponovil svojo zahtevo po prenovljeni, celoviti in skladni strategiji EU-Kitajska , ki bi morala upoštevati izzive, ki izvirajo iz vzpona Kitajske kot svetovnega akterja, poleg njene vse bolj zatiralske domače politike in odločne zunanje politike.

Zaradi agresivnega vojaškega nastopa Kitajske proti Tajvanu so poslanci evropskega parlamenta večkrat obsodili dejanja Pekinga in pozvali k okrepitvi odnosov EU s Tajpejem. Parlament je Kitajsko večkrat obtožil zaradi njenega preganjanja in zločinov nad Ujguri in drugimi manjšinami v regiji Xinjiang. 

Vse pa kaže, da se na evropski ravni ne kaže nobena resna želja, da bi se odnosi z azijsko velesilo izboljšali v korist državljanov unije in Kitajske. Zato je za pričakovati, da bodo današnje razprave bolj potekale v smeri obsojanja kitajske notranje in zunanje politike, kot pa predlogom, kako preseči sedanje stanje v odnosih. (konec)