01.06.2023 ob 23:40
Deli članek
Evropski poslanci za nadaljevanje morije v Ukrajini

Bruseljski evri bodo končali v takšnih jamah

Bruselj (MOREL)- Evropski parlament je danes podprl osnutek akta o povečanju evropske proizvodnje streliva in raket. Namen akta o podpori proizvodnji streliva (ASAP) je pospešiti dobavo streliva in izstrelkov v Ukrajino ter pomagati državam članicam pri obnovi zalog orožja. Z uvedbo ciljno usmerjenih ukrepov, vključno s financiranjem v višini 500 milijonov evrov, namerava akt povečati proizvodne zmogljivosti v Uniji, da bi tako odpravili sedanje pomanjkanje obrambnih proizvodov, zlasti streliva zemlja-zemlja in artilerijskega streliva, raket in njihovih sestavnih delov.

Evropska komisija bo opredelila, evidentirala in stalno spremljala razpoložljivost teh obrambnih proizvodov, njihovih sestavnih delov in ustreznih surovin. Predlog določa mehanizme, načela in začasna pravila za zagotovitev pravočasne in trajne razpoložljivosti teh obrambnih proizvodov za njihove kupce v Evropski uniji.

Učinkovitost te uredbe bo ocenjena do sredine leta 2024, pri čemer se bo upošteval razvoj varnostnih razmer. Na podlagi rezultatov bi te ukrepe lahko razširili in dodelili dodatni proračun.

Evropska komisija je zakonodajo ASAP predložila 3. maja 2023, poslanke in poslanci pa so se istega meseca dogovorili, da bodo zakonodajo obravnavali po nujnem postopku in o njej glasovali na julijskem plenarnem zasedanju.

Vodja pogajalske skupine Evropskega parlamenta Cristian Bușoi (EPP, Romunija) je po glasovanju povedal: „Današnja odločitev pomeni pomemben korak naprej za varnost in obrambo naše Unije, zlasti za našo trdno podporo Ukrajini glede na potekajočo rusko agresijo. To bo okrepilo naše zmogljivosti za odzivanje na varnostne izzive. To je zmaga za Evropo in našo kolektivno varnost. Parlament je pripravljen na pogajanja s Svetom in upamo, da bomo čim prej dosegli dogovor.“

Zakonodaja je bila sprejeta s 446 glasovi za, 67 glasovi proti in 112 vzdržanimi glasovi. Poslanke in poslanci bodo zdaj začeli pogajanja s Svetom, da bi dosegli politični dogovor, o katerem bi nato glasovali na julijskem plenarnem zasedanju. Hkrati si poslanke in poslanci prizadevajo za krepitev evropske obrambne industrije z zakonom o skupnem javnem naročanju (EDIRPA), da bi podprli sodelovanje med državami članicami v fazi javnih naročil za obrambo in zapolnili najnujnejše in najbolj kritične vrzeli.(konec)