06.02.2024 ob 12:39
Deli članek
Izraelskim pevcem treba prepovedati nastop dokler traja genocid v Gazi

Strasbourg (MOREL)-  Evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD) je skupaj še s 25 poslanci iz Evrope podpisal pobudo, ki Evropsko radiofuzno zvezo (EBU) poziva k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije 2024.

Ob tem je poslanec Nemec poudaril:“V teh dneh, ko številne države izbirajo, kdo jih bo zastopal na letošnji Evroviziji, se spopadi v Gazi prevešajo že v 5. mesec. Izraelska vojska še naprej silovito oblega dve tretjini enklave, pri čemer je bilo ubitih že več kot 27.000 civilistov, med njimi največ žensk in otrok. Nikakor ne smemo pozabiti, da okupacija palestinskih ozemlji traja že 77 let, na Meddržavnem sodišču v Haagu pa teče postopek zaradi zločina genocida proti Izraelu.
Ta kontekst bi moral biti pomemben tudi za EBU. Kot je politični kontekst bil pomemben za EBU že leta 2022, ko je iz Evrovizije izključil Rusijo zaradi njene invazije na Ukrajino. Upravičeno! In zato poslanci iz več parlamentov v Evropi to isto držo pričakujemo tudi tokrat glede Izraela.
Delovanje EBU naj bi temeljilo na ustanovnem etosu solidarnosti in sodelovanja, zato verjamemo, da bi bila udeležba Izraela v očitnem nasprotju s tem. Zaradi vseh teh razlogov in z željo, da zavezništvo javnih medijskih hiš izpolni svojo javno dolžnost braniti pravico do obveščenosti in zagotoviti spoštovanje človekovih pravic, želimo podpisani poslanci in poslanke iz Evrope na eni strani izraziti naše najgloblje zavrnitev pranja apartheida in genocidnega režima Izraela do palestinskega naroda in na drugi strani pozivamo EBU k doslednosti uporabe enakih standardov pri odločanju,” je zaključil evropski poslanec Nemec.