02.02.2023 ob 22:28
Deli članek
Novima evroposlancema odvzeta imuniteta zaradi obtožb o korupciji

glasovanje v EP- FoNet/goodwordnews.com printscreen

Bruselj (MOREL/FoNet) - Evropski parlament je danes odvzel imuniteto poslancema Andreu Coccolinu in Marcu Tabarelli, s čimer je odprl pot belgijskim tožilcem, da ju zaslišijo o njuni vpletenosti v korupcijski škandal Katarget, ki je dodobra pretresel Evropsko unijo. jedro, je objavil Politiko. Ta poteza je zadnji preobrat v naraščajočem škandalu zaradi obtožb, da so nekatere države, vključno s Katarjem in Marokom, morda nezakonito vplivale na delo Evropskega parlamenta.

Kocolino in Tarabella sta osumljena hudih kaznivih dejanj - korupcije, pranja denarja in sodelovanja v hudodelski združbi, izhaja iz dveh poročil o odvzemu imunitete, ki so ju danes sprejeli tudi poslanci Evropskega parlamenta, poroča bruseljski portal. Belgijec Tabarella in Italijan Coccolino sta člana poslanske skupine socialistov in demokratov, oba pa sta obtožbe zavrnila. Tarabella se je danes udeležil glasovanja v parlamentu v Bruslju in dvignil roko za odvzem lastne imunitete. Ponavljam, da sem v tej aferi nedolžen in zdaj je na sodstvu, da me zasliši, je po glasovanju novinarjem dejal Tarabela in dodal, da je odvzema imunitete vesel.

Kocolina danes ni bilo v Bruselj, za Politiko pa je povedal, da ga obtožbe prav nič ne skrbijo in da je na voljo vsem oblastem. Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva je za Politico povedal, da lahko lokalne oblasti zdaj obravnavajo "vpletene ljudi" na enak način kot belgijske državljane. Bruselj je v zadnjih tednih preplavljen s strašljivimi zgodbami o tem, koga bi lahko policija naslednjega ujela, potem ko je nekdanji evropski poslanec, ki je bil v središču škandala in so ga aretirali, Pierre Antonio Panceri sklenil dogovor o priznanju krivde z belgijskimi zveznimi tožilci in se zavezal, da jim bo dal imena vseh vpletenih v afero. Po poročilih Evropskega parlamenta je Coccolino osumljen prejemanja denarja za blokiranje resolucij, ki škodijo interesom držav nečlanic EU. Vodil je parlamentarno delegacijo, ki se je pogajala z državami Magreba, vključno z Marokom, in bil glavni evropski poslanec iz skupine socialistov pri sprejemanju resolucij o človekovih pravicah.

Tarabella je osumljen, da je od Panzerija prejel do 140.000 evrov podkupnine, da bi zavzel določene položaje v Evropskem parlamentu v korist držav nečlanic EU. Bil je namestnik predsednika parlamentarne delegacije za odnose z zalivskimi državami, preden je v začetku tega meseca odstopil. Grški poslanki Evi Kaili, ki je skoraj dva meseca preživela v zaporu zaradi obtožb korupcije, so že odvzeli položaj podpredsednice parlamenta in jo izključili iz skupine socialistov in demokratov. Njen partner Francesco Giorgi, ki je bil Pancerijev parlamentarni pomočnik, je bil prav tako pridržan zaradi istih obtožb, prav tako vodja nevladne organizacije za človekove pravice Niccolo Figa-Talamanca. Coccolina in Tabarello so do končne preiskave izključili tudi iz poslanske skupine socialistov in demokratov. Evropski parlament je sporočil, da nimajo več zahtev belgijskih oblasti za odvzem imunitete poslancem v okviru preiskave Catergate. (konec)