03.05.2023 ob 14:54
Deli članek
Odprt razpis za zbiranje novinarskih del

Bruselj (MOREL)- Evropski parlament je danes, 3. maja, na svetovni dan svobode medijev, objavil razpis za zbiranje novinarskih del za nagrado Daphne Caruane Galizia za dosežke v novinarstvu. Nagrada se vsako leto podeli za izjemne dosežke v novinarstvu, s katerimi se spodbujajo in zagovarjajo temeljna načela in vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je dejala: „Dejstvo je, da so novinarji, ki preiskujejo neprijetne resnice, tarče zaradi opravljanja svojega dela. Medtem ko je bilo storjeno vse, da se Daphne utiša, je mi ne bomo nikoli pozabili. Z nagrado, ki nosi njeno ime, vsako leto počastimo njen spomin. To je močan opomin na zavezo Evropskega parlamenta, da bo zaščitil svobodo medijev in varnost novinarjev.“

Na razpisu lahko sodelujejo vsi poklicni novinarji in njihove ekipe. Narodnost ni pomembna. Novinarji lahko predložijo poglobljene novinarske prispevke, ki so bili objavljeni ali predvajani v eni izmed 27 držav članic EU. Namen nagrade je podpreti poklicno novinarstvo in poudariti njegov pomen pri ohranjanju svobode in enakopravnosti.

Zmagovalca bo izbrala neodvisna žirija, ki jo bodo sestavljali predstavniki medijev in civilne družbe iz vseh 27 držav članic ter predstavniki najpomembnejših evropskih novinarskih združenj. Slovesna podelitev bo, kot vsako leto, potekala v dneh okrog 16. oktobra, ki zaznamuje obletnico umora Daphne Caruana Galizia.

Denarna nagrada v višini 20.000 evrov je dokaz zavezanosti Evropskega parlamenta preiskovalnemu novinarstvu in poudarja pomen svobode medijev. V zadnjih letih Parlament opozarja na poskuse spodkopavanja pluralnosti medijev, tako v EU kot širše. Poslanke in poslanci so obsodili napade na novinarje, zlasti s strani politikov, in pozvali Komisijo, naj predloži zakonodajo proti nepoštenim tožbam. Lani je bil vložen zakonodajni predlog glede zlonamernih tožb proti novinarjem in aktivistom, ki je trenutno v obravnavi sozakonodajalcev.

Novinarji lahko prispevke predložijo prek spleta na strani  Daphnejournalismprize.eu do 31. julija 2023 do polnoči.

Kdo je bila Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia je bila malteška novinarka, blogerka in aktivistka proti korupciji, ki je obširno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstev in povezavah malteških oblasti s panamskimi dokumenti. Po nadlegovanju in grožnjah je bila 16. oktobra 2017 umorjena v avtomobilskem bombnem napadu. Predsednik vlade Joseph Muscat je moral zaradi škandalov, povezanih z uradno preiskavo njenega umora, odstopiti. Evropski parlament je decembra 2019 ostro obsodil nepravilnosti v preiskavi, Evropsko Komisijo pa pozval, naj ukrepa.

To je sporočila Saša B. Golob, predstavnica za stike z mediji evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)