20.04.2023 ob 11:07
Deli članek
Podnebne spremembe danes glavna tema zasedanja

Strasbourg (MOREL)- V evropskem parlamentu danes, zadnji dan aprilskega plenarnega zasedanja, v uvodu poslanci postavljajo ustna vprašanja glede tem, ki so na dnevnem redu tokratnega zasedanja in bodočih razprav.   V razpravi  s komisarjem Schmitom bodo evropski poslanci preučili nedavno objavljeno poročilo Medvladnega odbora za podnebne spremembe, ki poziva k nadaljnjim ukrepom za preusmeritev globalnega segrevanja, s hitro zapiranjem okna priložnosti za zagotovitev planeta, primernega za življenje.

Poleg tega se bodo evropski poslanci  odločili, ali bodo podprli mandate za pogajanja o glavnih zakonodajnih predlogih o reformi azilne in migracijske politike EU, in sicer glede kriznih razmer, preverjanja državljanov tretjih držav, upravljanja azila in migracij ter rezidentov za daljši čas. Če bo podprt na plenarnem zasedanju, se lahko začnejo pogovori s Svetom o končni obliki zakonodaje.

Opoldne naj bi na plenarnem zasedanju sprejeli nova pravila o kripto-trgih in prenosu kripto-sredstev, ki zagotavljajo njihovo sledljivost – za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, med drugimi kaznivimi dejanji – hkrati pa krepijo varstvo potrošnikov in okoljske standarde v tem nastajajočem sektorju.

Po plenarni razpravi v sredo bodo evropski poslanci opoldne glasovali o osnutku resolucije, ki zahteva takojšnjo izpustitev Vladimirja Kara-Murze in Alekseja Navalnega. Osnutek besedila poziva Svet ZN za človekove pravice, naj razišče dejanja nečloveškega zapiranja, mučenja in umorov političnih nasprotnikov, ter poziva države članice, naj zagotovijo humanitarne vizume in drugo podporo ruskim disidentom, ki jim grozi politični pregon.

Ugandski predlog zakona "proti homoseksualnosti" . Osnutek resolucije, o katerem bodo na plenarnem zasedanju glasovali opoldne, zahteva umik zakonodaje, ki je bila nedavno sprejeta v Ugandi in ki predvideva dosmrtno zaporno kazen, če se izjavljate kot geja.

Evropski poslanci bodo opoldne glasovali tudi o resolucijah o zatiranju pravice do izobraževanja in borcev za pravice do izobraževanja v Afganistanu, vključno s primerom Matiullaha Wese; nevarnost smrtne kazni za pevca Yahaya Sharifa Amina zaradi bogokletja v Nigeriji in o resolucijo o ocenah prihodkov in odhodkov parlamenta za proračunsko leto 2024. (konec)