10.05.2023 ob 15:06
Deli članek
Poslanci pozivali Kosovo in Srbijo k normalizaciji odnosov

Strasbourg (MOREL)- Evropski parlament je poudaril, da je normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino prednostna naloga in predpogoj za pristop obeh držav k Uniji. V dveh poročilih, sprejetih v sredo, so poslanke in poslanci pozivali Srbijo in Kosovo, naj sodelujeta v dialogu med Beogradom in Prištino ter nemudoma zagotovita celovit, pravno zavezujoč sporazum o normalizaciji odnosov, ki temelji na načelu vzajemnega priznavanja.

Srbija se mora uskladiti s sankcijami EU proti Rusiji                                                      

V svojem poročilu o Srbiji poslanke in poslanci pravijo, da bi morala pristopna pogajanja z Beogradom napredovati le, če se država uskladi s sankcijami EU proti Rusiji in doseže znaten napredek pri reformah, povezanih z EU. Posebej omenjajo napredek na področju pravne države in temeljnih pravic, delovanja demokratičnih institucij ter zavezanosti skupnim evropskim pravicam in vrednotam. Poslanke in poslanci poudarjajo pomen usklajevanja s skupno zunanjo in varnostno politiko EU, zlasti v zvezi z rusko vojno proti Ukrajini.

Dezinformacije in razširjanje retorike proti EU

EU je glavna politična in gospodarska partnerica Srbije in njen daleč največji donator, pravijo poslanke in poslanci. Zaskrbljeni so zaradi nedavnega zmanjšanja javne podpore članstvu v EU v Srbiji. Ta je po njihovem mnenju posledica dolgotrajnega širjenja politične retorike, ki je usmerjena proti EU oziroma je proruska, prek medijev pod vladnim nadzorom in vladnih uradnikov. Prav tako so, pravijo poslanke in poslanci, posledica hudega neuspeha vladnih predstavnikov, da bi se soočili s preteklostjo Srbije in se sprijaznili s preteklostjo.

Poslanke in poslanci želijo, da EU ponovno preuči obseg svoje finančne pomoči Srbiji, če se podpora protidemokratični politiki nadaljuje, in pozivajo Evropsko komisijo, naj zagotovi, da bodo vsi odhodki EU popolnoma v skladu z lastnimi strateškimi cilji in interesi EU.

Poročilo o Srbiji so poslanke in poslanci sprejeli s 508 glasovi za, 76 proti in 37 vzdržanimi glasovi.

Kosovo: Dobri rezultati v boju proti korupciji, vendar so potrebne izboljšave v sodstvu

Poslanke in poslanci pozdravljajo prošnjo Kosova za članstvo v EU in sklenitev dolgo pričakovanega sporazuma o odpravi vizumov.  Pozdravljajo dosežke Kosova pri reformah, povezanih z EU, kot sta boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, ter poudarjajo, da bo hitrost pristopnega procesa odvisna od napredka na področju pravne države, temeljnih pravic in izboljšanja pravnega reda države.

Poslanke in poslanci obžalujejo dejstvo, da so pobude za vključitev srbske skupnosti v politične, socialne in gospodarske strukture Kosova še vedno zelo omejene in pozivajo kosovsko vlado in predstavnike kosovskih Srbov, naj premagajo medskupnostne delitve.

Poročilo o Kosovu je bilo sprejeto s 452 glasovi za, 87 proti in 76 vzdržanimi glasovi.

Poročevalec za Srbijo Vladimír Bilčík (EPP, Slovaška) je dejal: „To poročilo izraža številne kritike, hkrati pa podpira srbsko pot do EU, h kateri so se po volitvah leta 2022 zavezali njeni voditelji. Pozdravljam vrnitev opozicije v srbsko narodno skupščino. Srbija se mora uskladiti z EU na področju zunanjih odnosov, nadaljevati notranje reforme in normalizirati odnose s Prištino. Če bo Beograd to dosegel, bo to skupni evropski uspeh.“

Poročevalka za Kosovo Viola von Cramon-Taubadel (Zeleni, Nemčija) je povedala: „Z veseljem potrjujemo, da bo dolgo pričakovana liberalizacija vizumskega režima odobrena vsem državljanom Kosova od 1. januarja 2024. Poročilo prav tako jasno poziva k celovitemu izvajanju vseh ustreznih sporazumov v dialogu med Srbijo in Kosovom, vključno z ustanovitvijo skupnosti/združenja občin s srbsko večino. Resnično upam, da bo Ohridski sporazum prinesel koristi za Kosovo in prispeval k nadaljnji normalizaciji odnosov s Srbijo.“

To je sporočila Saša Golob iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)