21.01.2023 ob 21:51
Deli članek
Predsednica evropskega parlamenta na udaru kritik

Roberta Metsola

Bruselj (MOREL/FoNet) - Predsednica Evropskega parlamenta (EP), Maltežanka Roberta Metsola je pod pritiskom javnosti zaradi podarjenega bivanja v luksuznem francoskem hotelu, ki ga ni v celoti prijavila pristojnim institucijam. Nova afera sledi nedavnem korupcijskem škandalu v EU, povezan s podpredsednico EP Evo Kaila, ki je bila že razrešena kot evroposlanka.

Prenočitev v hotelu Roberte Metsole, članice Evropske ljudske stranke (EPP), ki je oktobra z možem ostala v Burgundiji, je plačala francoska vinska bratovščina, je objavil portal Politiko, to informacijo pa je potrdili Mecolin tiskovni predstavnik. "Ni šlo za napako, noben predsednik parlamenta pred mano ni naredil tega koraka," je Roberta Metsola dejala za sobotno številko nemškega časnika Handelsblatt, poroča Hina. Roberta Metsola je potovanje objavila prejšnji teden, potem ko je belgijska policija decembra aretirala podpredsednico Evropskega parlamenta Evo Kaili iz Grčije, članico bloka socialistov in demokratov (S&D), zaradi obtožb korupcije, pranja denarja in povezav z organiziranim kriminalom.

Roberta Metsola pri tem ni razkrila, da jo na poti spremlja mož Uko. Politiko je zapisal, da bi morali evropski poslanci darila prijaviti do konca prihodnjega meseca, Metsola pa naj bi to storila šele januarja, namesto - po pravilih EP - konec novembra. Po poročanju Politika sta Roberta Metsola in njen mož prenočila v hotelu s petimi zvezdicami, z razkošno večerjo, cena nočitve pa je bila 350 evrov. Metsola trdi, da voditelji parlamenta doslej niso poročali o tovrstnih potovanjih in da želi končati s takšno prakso, ki naj bi bila običajna in tradicionalna.  (konec)

.