26.01.2023 ob 22:22
Deli članek
Predsednik Herzog:

Isaac Herzog, predsednik Izraela, je nagovoril poslance Evropskega parlamenta na plenarnem zasedanju v počastitev dneva spomina na holokavst © Evropska unija 2023

Bruselj (MOREL)- Izraelski predsednik je poslance Evropskega parlamenta pozval, naj si prizadevajo za izkoreninjenje antisemitizma v Evropi in sprejmejo opredelitev antisemitizma Mednarodne zveze za spomin na holokavst. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je ob odprtju spominske slovesnosti holokavst označila za "največji zločin v zgodovini". Zločin, katerega namen je bil izbrisati ljudstvo z Yemlje. Zločin, katerega namen je bil povzročiti grozo generacijam. Zločin, ki je oblikoval naš sodobni evropski projekt v utelešenje brezčasne obljube: "Nikoli več".

Poudarila je, da se holokavst ni zgodil čez noč in da bi morali alarmni zvonci zazvoniti že veliko prej. Kljub preteklim letom je še naprej nujno obeleževati spomin na holokavst, ker antisemitizem še vedno obstaja in ker je to zadnja generacija, ki lahko iz prve roke spremlja pričevanja preživelih holokavsta, je nadaljevala predsednica Metsola.

Evropski parlament bo vedno branil vrednote spoštovanja, človeškega dostojanstva, enakosti in upanja, je obljubila in dodala, da Parlament ne bo nikoli utihnil v svojem boju za zaščito človeških vrednot ter v boju proti sovraštvu in diskriminaciji.  

Izraelski predsednik Jicak Herzog je svoj nagovor začel z besedami: "Danes stojim pred vami kot predsednik države Izrael, demokratične nacionalne države judovskega ljudstva, vendar so moje srce in misli pri mojih bratih in sestrah, pobitih v holokavstu, katerih edini zločin je bilo njihovo judovstvo in človečnost, ki so jo nosili."

"Evropa brez Judov ne bi mogla biti to, kar je," je dejal predsednik Herzog, vendar je antisemitizem "kot avtoimunska bolezen" povzročil, da je Evropa napadla del svoje DNK, skupna tisočletna zgodovina pa je bila izbrisana. Poudaril je, da ta antisemitizem ni nastal v vakuumu, ampak da "nacistični stroj smrti ne bi uspel uresničiti svoje grozljive vizije, če ne bi naletel na tla, oplojena s sovraštvom do Judov". Po mnenju predsednika Herzoga antisemitizem ostaja in zanikanje holokavsta še vedno obstaja, vendar v novih preoblekah in preko novih kanalov - zlasti na spletu. "Razdalja med objavo na Facebooku in razbijanjem nagrobnikov na pokopališču je krajša, kot bi si mislili," je dejal. "Izprijeni tviti lahko ubijajo. Res lahko."

Poudaril je, da mora Evropa odigrati ključno vlogo v boju proti antisemitizmu. Predsednik Herzog je poslanke in poslance Evropskega parlamenta pozval, naj ne stojijo ob strani naraščajočemu antisemitizmu, in jih prosil, naj "berejo opozorilne znake, zaznajo simptome pandemije antisemitizma in se proti njemu borijo za vsako ceno. Zagotoviti morate, da bo vsak Jud, ki želi v vaših državah živeti polno judovsko življenje, to lahko počel varno in brez strahu." Po njegovih besedah bi se morali poslanke in poslanci Evropskega parlamenta in EU z izobraževanjem, zakonodajo in vsemi drugimi orodji, ki so jim na voljo, zavezati k izkoreninjenju rasizma, sovraštva in antisemitizma v vseh njihovih oblikah. Predsednik Herzog je Evropski parlament tudi pozval, naj v celoti sprejme opredelitev antisemitizma Mednarodne zveze za spomin na holokavst.

Poudaril je, da "kritika države Izrael ne sme preiti v zanikanje samega obstoja države Izrael, nacionalne države judovskega ljudstva". O evropsko-izraelskih odnosih je dejal, da sta "država Izrael in Evropa povezani v nerazdružljivo vez. Naši skupni interesi in še bolj naše skupne vrednote narekujejo našo sedanjost in oblikujejo našo prihodnost." Poslanke in poslance Evropskega parlamenta in EU je tudi pozval, naj razširijo, poglobijo in okrepijo partnerstvo, da bi se bolje spopadli s sodobnimi izzivi, s katerimi se soočata Izrael in EU, vključno z grožnjo, ki jo Iran predstavlja lastnemu ljudstvu, Izraelu ter širše na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini. To so sporočili iz predstavništva evropskega parlamenta v Sloveniji. (konec)