29.02.2024 ob 10:34
Deli članek
Širitev unije se ne sme samo pogojevati

Irena Joveva

Strasbourg (MOREL)-  Evropska poslanka Irena Joveva (Renew Europe/Svoboda) je včeraj sodelovala v razpravi o povezovanju Evropske unije glede na prihodnjo širitev. Poslanka je uvodoma navzoče opomnila, da bi morali procesi integracije in širitve Evropske unije potekati sočasno, ne pa biti pogojeni ena z drugo. Kljub temu, da pozdravlja dejstvo, da je v zadnjem času v Evropskem parlamentu veliko razprav o širitvi EU, žal ugotavlja, da še vedno obstaja velik razkorak med stališči Parlamenta in pozicijami držav članic, ko gre za širitev. Po njenem mnenju so ravno države članice tiste, ki imajo ključno vlogo pri odločanju o tem vprašanju.

''V tem mandatu smo sicer naredili veliko, ampak naše ambicije se ne smejo zmanjšati. Pri širitvi bi si morali prizadevati za več. Gledamo pa blokade določenih držav, pogosto popolnoma neupravičeno. S tem se zapravlja ogromno kredibilnosti v državah Zahodnega Balkana. Seveda morajo v regiji storiti več pri reformah, a si mi z neuresničenimi obljubami delimo del te odgovornosti.''

Nadalje je za primerjavo citirala znameniti Monnetov stavek, da bo Unija izoblikovana v krizah, ob katerem je izrazila željo, da se to ne bi dogajalo zgolj med krizami in zaradi gole nujnosti. Poslanka je zaključila s poudarkom na reformah same Evropske unije, ki bi po njenem mnenju morale vključevati spremembe temeljnih pogodb Unije. Te spremembe bi morale omogočiti demokratizacijo delovanja EU in večjo fleksibilnost pri naslavljanju skupnih izzivov. (konec)