29.02.2024 ob 10:17
Deli članek
Zadnji dan  zasedanja v znamenju Putina in vojne v Ukrajini

Strasbourg (MOREL)- Danes je zadnji dan februarskeg zasedanja evropskega parlamenta. Parlament bo podprl tesnejše politične, gospodarske in trgovinske vezi s Čilom.  Od 9.00 naprej bo plenarno zasedanje s komisarjem Reyndersom pregledalo napredni okvirni sporazum EU-Čile o političnih in trgovinskih odnosih s tretjim največjim trgovinskim partnerjem EU v Latinski Ameriki. Evropski poslanci naj bi dogovoru prižgali zeleno luč opoldne. Evropski poslanci bodo opoldne glasovali o resoluciji, ki poziva EU k dejavni podpori ruske demokratične opozicije in poudarja, da polno kazensko in politično odgovornost za smrt Alekseja Navalnega nosi ruska država in še posebej njen predsednik Vladimir Putin.

Nato bodo izrekli podporo EU Ukrajini po dveh letih ruske vojne. Dve leti po ruski agresijski vojni proti Ukrajini naj bi parlament pozval EU, naj Ukrajini da vse, kar potrebuje za zmago v vojni, kot so strelivo, rakete in sistemi protizračne obrambe, ter k strožjemu uveljavljanju sankcij proti Rusiji, v sklepu, o katerem bodo glasovali opoldne. To pomeni, da miru v vzhodni Evropi še nekaj časa ne bo.

Parlament naj bi opoldne sprejel novo uredbo za vzpostavitev bolj preglednega in odgovornega sektorja kratkoročnih najemov z določitvijo jasnih obveznosti za gostitelje in platforme glede postopkov registracije, preverjanja in izmenjave podatkov.  Opoldne bodo evropski poslanci izvedli končno glasovanje o novi denarnici za digitalno identiteto, ki bo državljanom omogočila identifikacijo in avtentikacijo na spletu, ne da bi se morali zateči k komercialnim ponudnikom.  Parlament naj bi opoldne odobril nova pravila za boj proti manipulaciji energetskega trga s krepitvijo preglednosti in zaščito računov za energijo evropskih gospodinjstev in podjetij pred morebitnimi kratkoročnimi nihanji tržnih cen.

Med 12.00 in 14.00 bodo na plenarnem zasedanju glasovali tudi o potrebi po poglobitvi integracije v EU glede na prihodnjo širitev in o  poročilu o razmerah na Kubi. (konec)