29.10.2023 ob 20:28
Deli članek
Avtomobili gredo odlično v prodajo

Ljubljana (MOREL)- Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je septembra na mesečni ravni prvič po marcu zvišal, na letni ravni pa se je znižal. V trgovini z motornimi vozili je bil višji v obeh časovnih primerjavah.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je na mesečni ravni zvišal, in sicer za 1,1 %. Višji je bil v trgovini z motornimi gorivi (za 8,5 %), v trgovini z živili in trgovini z neživili pa se je znižal (za 0,1 % oz. 1,9 %).
Na letni ravni je bil realni prihodek od prodaje nižji za 17,0 %, predvsem zaradi 29,6-odstotnega upada prihodka v trgovini z motornimi gorivi. V trgovini na drobno brez motornih goriv se je namreč znižal za 7,1 %. Nižji je bil tudi v trgovini z neživili (za 11,3 %) in trgovini z živili (za 1,6 %).
V prvih treh četrtletjih leta je bil prihodek za 10,8 % nižji kot v istem obdobju lani. V trgovini z motornimi gorivi se je znižal za 19,0 %, v trgovini z neživili 6,0 % in v trgovini z živili 3,7 %.
Na mesečni ravni se je realni prihodek od prodaje motornih vozil in popravil le-teh zvišal za 4,8 %, na letni pa za 17,0 %. Tudi v prvih treh četrtletjih leta je bil v primerjavi z istim lanskim obdobjem višji, in sicer za 14,7 %. To so sporočili iz SURS. (konec)