29.12.2023 ob 22:46
Deli članek
Cene poslovnih nepremičnin krepko navzgor

Ljubljana (MOREL)- V letošnjem 3. četrtletju so se cene poslovnih nepremičnin krepko zvišale, in sicer za 7,2 odstotka. Podražile so se tako pisarne kot tudi trgovski in storitveni lokali. S tem se nadaljuje triletno obdobje nenehne rasti cen. Število prodaj ostaja majhno. K skupnemu dvigu cen je že drugo četrtletje zapored odločilno prispevala krepka podražitev trgovskih in storitvenih lokalov (za 10,9 %), podražile pa so se tudi pisarne (za 3,4 %). 
Kljub četrtletnim nihanjem cen se nadaljuje trend postopne rasti cen poslovnih nepremičnin, ki traja že tri leta. Rast cen trgovskih in storitvenih lokalov je doslej zaostajala za rastjo cen pisarn, s podražitvami v zadnjih dveh četrtletjih pa se je zaostanek precej zmanjšal. Cene pisarn so bile v opazovanem četrtletju za 47,8 % višje kot leta 2015, cene trgovskih in storitvenih lokalov pa za 35,5 %.
Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin (181) je bilo najmanjše v zadnjih treh letih, skupna vrednost vseh prodanih nepremičnin pa je bila celo nekoliko višja od vrednosti iz predhodnih četrtletij. Cene poslovnih nepremičnin so se na letni ravni dvignile še dvanajsto zaporedno četrtletje (za 9,3 %), predvsem zaradi rasti cen trgovskih in storitvenih lokalov (podražili so se za 16,2 %), medtem ko so bile cene pisarn višje za 6,0 %. To so sporočili iz SURS. (konec)