30.03.2024 ob 22:53
Deli članek
Cene uvoženih proizvodov malenkost višje kot prejšnji mesec

Ljubljana (MOREL)-  Cene uvoženih proizvodov so bile v februarju za 0,1 odstotka višje kot v prejšnjem mesecu in za 3,9 odstotka  nižje kot pred enim letom. Na mesečni ravni je bilo najopaznejše zvišanje cen na področju predelovalnih dejavnosti (za 0,5 odstotka); pri tem je izstopalo zvišanje cen koksa in naftnih derivatov (za 3,4 odstotka).

Cene uvoženih proizvodov so bile v februarju za 0,1 % višje kot v januarju, pri čemer so bile cene proizvodov, dobavljenih iz držav v evrskem območju, višje za 0,5 %, cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, pa so bile nižje za 0,5 %. Cene proizvodov za široko porabo so bile višje za 1,0 %, proizvodov za investicije za 0,3 %, medtem ko so bile cene surovin nižje za 0,4 % ter energentov za 2,0 %.Najbolj so se zvišale uvozne cene na področju predelovalnih dejavnosti (za 0,5 %); pri tem je izstopalo zvišanje cen koksa in naftnih derivatov (za 3,4 %). Po drugi strani so uvozne cene najbolj padle v skupini oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 27,7 %).
Od februarja 2023 do februarja 2024 so se cene uvoženih proizvodov znižale za 3,9 %. Cene proizvodov, dobavljenih iz držav v evrskem območju, so se znižale za 2,7 %, cene proizvodov, uvoženih iz držav zunaj evrskega območja, pa za 5,5 %. Na letni ravni so se najizraziteje pocenili proizvodi iz skupine oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 54,3 %). Najizraziteje so se podražili proizvodi iz skupine pijače (za 6,8 %) ter iz skupine tobačni izdelkii (za 6,2 %). To so sporočili iz SURS. (konec)