07.05.2024 ob 15:05
Deli članek
Debirokratizacija bo rdeča nit letošnjega Foruma obrti in podjetništva

Ljubljana (MOREL) – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo letošnje najpomembnejše zahteve slovenske obrti in podjetništva predstavila na 19. Forumu obrti in podjetništva, ki bo v petek, 24. maja, ob 11. uri, v hotelu Four Points by Sheraton v Ljubljani. Osrednji gost bo predsednik vlade Robert Golob, foruma pa se bo udeležil tudi Franz Xaver Peteranderl, predsednik Obrtne zbornice za München in Zgornjo Bavarsko, ki bo predstavil ukrepe na področju debirokratizacije v Nemčiji.
Letošnja zbirka obsega 137 zahtev, ki se nanašajo na trg dela, zdravstveni sistem, davčne izzive, izobraževalni sistem in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje, digitalizacijo in odpravo administrativnih ovir. Najpomembnejše letošnje zahteve (TOP 5), ki jih bodo naslovili na predsednika vlade in ministre, pa so:

  • 1. Sistemska ureditev za pohitritev postopkov za zaposlovanje delovne sile iz tujine.
  • 2. Odprava administrativnih ovir pri vodenju evidenc delovnega časa.
  • 3. Sprememba Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen.
  • 4. Breme nadomestil v času bolniškega staleža mora preiti z delodajalca na ZZZS po 20 koledarskih dneh.
  • 5. Sprememba dohodninske lestvice in znižanje prispevkov (razvojna kapica).

OZS sicer pripravlja zahteve slovenske obrti in podjetništva že vse od leta 1991 in tudi na ta način opozarja na zakone, predpise in administrativne ovire, ki slovenskim obrtnikom in podjetnikom otežujejo poslovanje in zmanjšujejo njihovo konkurenčnost ter aktualni vladi predlaga konkretne rešitve.
Svojo udeležbo na forumu so do danes med drugim potrdili še: predsednik državnega sveta RS Marko Lotrič,  podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon,  minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za javno upravo  Franc Props,Katja Božič, državna sekretarka, mnistrstvo za finance, Marjan Pintar, državni sekretar, ministrstvo za zdravje, ter številni drugi predstavniki politike in gospodarstva. To je sporočila Mira Črešnar iz OZS. (konec)