29.03.2024 ob 11:02
Deli članek
Odkup mleka in tudi proizvodnja mlečnih izdelkov večja kot pred enim letom

Ljubljana (MOREL)-  S kmetijskih gospodarstev je bilo februarja odkupljenih približno 45.600 ton mleka. To je bilo na mesečni ravni za 2,9 odstotka manj, na letni pa za 2,5 odstotka več. V mlekarnah pa so proizvedli predvsem več fermentiranih mlečnih izdelkov in masla.

Odkupovalci so s kmetijskih gospodarstev pridobili okrog 45.600 ton mleka. To je bilo sicer za 2,9 % manj kot v januarju, hkrati pa za 2,5 % več kot v prejšnjem februarju. Prvič po dveh letih se je odkup mleka povečal tudi na letni ravni, vendar je deloma k temu prispeval tudi dodaten februarski dan ob prestopnem letu.
Mlekarne še naprej povečujejo proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov, ta je v primerjavi z lanskim februarjem zrasla za več kot 18 %. Tudi sira so proizvedle za več kot 17 % več, sledili sta proizvodnji masla in smetane z okrog 13-odstotno rastjo. Manj je bilo le konzumnega mleka, njegova proizvodnja se je zmanjšala za več kot 1 %.
V primerjavi z januarjem se je proizvodnja konzumnega mleka povečala za več kot 9 %, masla pa za skoraj 2 %. Po drugi strani so mlekarne proizvedle za več kot 13 % manj smetane in za skoraj 8 % manj sira.
Mlekarne v EU so v januarju odkupile za 0,9 % manj kravjega mleka kot leto prej. Odkup se je najbolj zmanjšal na Irskem (za več kot 22 %), sledile so Bolgarija (skoraj 8 %), Grčija (skoraj 6 %) in Hrvaška (več kot 5 %). Po drugi strani pa se je odkup najbolj povečal na Cipru (več kot 5 %), sledile so Litva (za več kot 4 %) ter Poljska in Avstrija (obe za skoraj 3 %).
Proizvodnja večine mlečnih izdelkov v EU se je v primerjavi s prejšnjim januarjem povečala: smetane za skoraj 9 %, fermentiranih mlečnih izdelkov za več kot 5 %, sira za več kot 4 % in konzumnega mleka za več kot 1 %. Proizvodnja masla pa je bila manjša za več kot 4 % in posnetega mleka v prahu za 9 %.
Januarja se je odkupna cena mleka v EU zvišala za 0,3 %, na 0,467 EUR/kg. V februarju pa pričakujemo njeno znižanje. To so sporočili iz SURS. (konec)