31.01.2024 ob 13:39
Deli članek
Odkup mleka v medletni primerjavi še naprej manjši

Ljubljana (MOREL)-  S kmetijskih gospodarstev je bilo odkupljenega za 3,3 odstotka manj kravjega mleka kot v decembru 2022. Mlekarne so proizvedle več sira in fermentiranih mlečnih izdelkov ter manj konzumnega mleka in mleka v prahu. Odkup mleka je bil za 3,3 % manjši kot pred letom dni. V primerjavi z novembrom pa se je povečal za 5,9 %. 
V mlekarnah so bili trendi pri proizvodnji zelo podobni kot novembra. Proizvodnjo mleka v prahu so zmanjšale za skoraj 28 % in fermentiranih mlečnih izdelkov za skoraj 12 %, pri skupinah sira in smetane pa za okrog 3 %. Precej več pa so proizvedle masla – 300 ton ali za skoraj 31 % več. Tudi proizvodnja konzumnega mleka se je povečala za več kot 8 %. 
Mlekarne so proizvedle za 53 % manj mleka v prahu kot v decembru 2022. Za več kot 14 % so zmanjšale tudi proizvodnjo konzumnega mleka in za 1 % proizvodnjo smetane. Povečale pa so proizvodnjo sira (za več kot 12 %), fermentiranih mlečnih izdelkov (za skoraj 6 %) in masla (za manj kot 1 %).
Mlekarne v EU so v prvih desetih mesecih leta 2023 zbrale za 0,4 % več kravjega mleka kot v istem obdobju leto prej in povečale proizvodnjo vseh skupin mlečnih izdelkov, razen posnetega mleka v prahu. Oktobra je bilo v EU zbranega za 1,7 % manj mleka kot v istem mesecu v letu pred tem. Zmanjšanje je bilo predvsem posledica velikega upada pri količini zbranega mleka v Franciji in na Irskem (v vsaki državi skoraj 90.000 ton manj). Odkupna cena mleka se je novembra zvišala za 2,4 %, na 0,455 EUR/kg. Po trenutnih ocenah naj bi zrasla tudi v decembru. To so sporočili iz SURS. (konec)