27.02.2024 ob 14:01
Deli članek
Prihodnji teden graditeljski Sejem Dom

Sejem dom/foto Žiga Koren

Ljubljana (MOREL)- Od 6. do 10. marca bo na Gospodarskem razstavišču potekal največji sejem s področja graditeljstva v Sloveniji in sosednjih regijah, 62. Sejem Dom. Na enem mestu bo več kot 300 podjetij iz 24 držav predstavljalo različne storitve in izdelke, sistemske rešitve in napredne tehnologije za dom, gradbeništvo, energijsko učinkovito stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko, notranjo opremo, varovanje ter urejanje okolice. Predstavljeni bodo zadnji trendi oziroma novosti, inovacije in najbolj dovršeni proizvodi ter storitve, ki spremljajo gradnjo oziroma prenovo doma. Obiskovalci bodo lahko izkoristili sejemske ugodnosti, primerjali ponudbo in se posvetovali s strokovnjaki.
Vse dni bodo obiskovalcem na voljo z brezplačnimi nasveti svetovalci Gradbenega inštituta ZRMK ter svetovalne mreže ENSVET – Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb.
Rdeča nit letošnjih strokovnih obsejemskih dogodkov na sejmu, ki jih je oblikoval Gradbeni inštitut ZRMK, je gradnja in prenova stavb ter viri energije za njihovo delovanje. Dogodki so namenjeni strokovni javnosti in občanom, ki gradnjo ali prenovo načrtujejo ali jo že izvajajo, oziroma razmišljajo o menjavi vira ogrevanja ali drugih ukrepih.
Strokovnjaki svetovalne mreže ENSVET – Eko sklad združujejo znanja in novitete iz gradbene, arhitekturne in strojniške stroke ter znanja pri varčevanju z energijo. S tem želijo energetski svetovalci soustvarjati trajnostno prihodnost. Na sejmu svetujejo na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije ter informirajo o dodeljevanju nepovratnih finančnih spodbud.
Oboji pa bodo odgovorili tudi na aktualno vprašanje, kaj nam bo prinesel nov sistem za obračunavanje omrežnine za električno energijo. To je sporočila Ina Unuk iz GR. (konec)