28.02.2023 ob 21:53
Deli članek
Proizvodnja masla in konzumnega mleka manjša

Ljubljana (MOREL)- S kmetijskih gospodarstev je bilo januarja odkupljenih približno 48.300 ton mleka. To je bilo na mesečni ravni za 4,4 % več, na letni pa za 1,8 % manj. V mlekarnah pa so proizvedli manj masla, konzumnega mleka in smetane ter več fermentiranih mlečnih izdelkov in mleka v prahu.

Mlekarne so proizvedle za skoraj petino manj konzumnega mleka (2.900 ton manj) kot v predhodnem mesecu. Tudi v primerjavi z lanskim januarjem ga je bilo proizvedenega za 14 % manj. Proizvodnja masla se je zmanjšala še izraziteje: na mesečni ravni je količina upadla za več kot polovico, na letni pa za več kot 23 %. Tretja skupina mlečnih izdelkov z manjšo proizvodnjo je bila smetana: mlekarne so je proizvedle za več kot 9 % manj kot mesec prej in za skoraj 2 % manj kot pred enim letom.
Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov je bila za več kot 6 % večja kot decembra in za več kot 5 % večja kot v lanskem januarju. Tudi proizvodnja mleka v prahu se je v obeh časovnih primerjavah povečala (za več kot 76 % oziroma za več kot 73 %). 
Proizvodnja sira je bila januarja za več kot 2 % večja kot v predhodnem mesecu, a tudi za več kot 4 % manjša kot januarja lani. To so sporočili iz SURS. (konec)