22.04.2023 ob 07:57
Deli članek
Razpoloženje potrošnikov boljše kot prejšnji mesec

 

Ljubljana (MOREL)- Razpoloženje potrošnikov se je aprila na mesečni ravni izboljšalo, na letni pa poslabšalo. Poslabšala so se tudi pričakovanja glede večjih naložb.
Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov od začetka leta počasi raste; tokrat je bila v primerjavi z mesecem prej višja za 3 odstotne točke.Izboljšale so se vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 4 odstotne točke, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 2 odstotni točki, pričakovanje glede večjih nakupov prav tako za 2 odstotni točki in pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 1 odstotno točko.
Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila za 3 odstotne točke nižja od vrednosti v aprilu 2022. Med njegovimi komponentami sta se poslabšali trenutno finančno stanje v gospodinjstvu (za 11 odstotnih točk) in pričakovanje glede večjih nakupov (za 7 odstotnih točk). Po drugi strani pa sta se izboljšala kazalnika pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 4 odstotne točke) in glede gospodarskega stanja v državi (za 3 odstotne točke).
Vsi trije kazalniki, ki jih spremljamo četrtletno, so se v primerjavi z januarjem poslabšali: pričakovanja glede obnove stanovanja za 6 odstotnih točk, pričakovanja glede nakupa avtomobila za 3 odstotne točke in pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja prav tako za 3 odstotne točke. To so sporočili iz SURS. (konec)