29.12.2023 ob 15:51
Deli članek
V Sloveniji se ne cedita več mleko in med

Ljubljana (MOREL)- S kmetijskih gospodarstev je bilo odkupljenega za 4,3 odstotka manj kravjega mleka kot v prejšnjem novembru. Mlekarne so proizvedle več masla in konzumnega mleka ter manj mleka v prahu. Odkup mleka je bil za 4,3 odstotka  manjši kot pred letom dni. V primerjavi z oktobrom se je zmanjšal za 4,9 odstotka, po prvih enajstih mesecih pa je skupna količina odkupljenega mleka za 2,8 % manjša kot lani – v tem obdobju je bilo odkupljenega za okrog 14.600 ton manj kravjega mleka. 
V mlekarnah so zmanjšali proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov (za več kot 10 %), sira in mleka v prahu (obeh skupin za okrog 4 %) ter smetane (za manj kot 2 %). Precej več pa so proizvedle masla – skoraj 230 ton ali za več kot 22 % več kot v prejšnjem novembru. Tudi proizvodnja konzumnega mleka se je povečala za skoraj 8 %. 
Novembra so mlekarne proizvedle skoraj 22 % več masla kot v istem mesecu lani. Za okrog 11 % so povečale proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov ter za približno 4 % proizvodnji smetane in konzumnega mleka. Tudi sira so proizvedle več (za skoraj 3 %), medtem ko je proizvodnja mleka v prahu upadla za 68 %. 
Med januarjem in novembrom je bilo proizvedenih za skoraj 8 % več fermentiranih mlečnih izdelkov kot v istem obdobju lani. Proizvodnja drugih skupin mlečnih izdelkov se je zmanjšala: smetane za skoraj 4 %, sira in konzumnega mleka za okrog 3 % ter masla za skoraj 2 %. Tudi mleka v prahu je bilo proizvedenega za skoraj 50 % manj.
Po devetih mesecih upadanja odkupne cene v EU se je ta oktobra zvišala za 1,8 %, na 0,442 EUR/kg. Po trenutnih ocenah naj bi cena mleka zrasla tudi v novembru. To so sporočii iz SURS. (konec)