31.01.2023 ob 14:09
Deli članek
Veliki fotovoltaični sistemi za pet slovenskih nakupovalnih središč

SES bo do sredine junija z velikimi fotovoltaičnimi sistemi opremil pet slovenskih nakupovalnih središč Foto Hannes Polt

Ljubljana (MOREL)-  Pet slovenskih nakupovalnih središč SES, ALEJA, CITYPARK, CENTER VIČ, CITYCENTER Celje in EUROPARK Maribor bo v izgradnjo fotovoltaičnih sistemov na svojih strehah vložilo več kot 5,5 milijona evrov. Sistemi s skupno močjo 4300 kilovatov bodo začeli obratovati sredi letošnjega junija in bodo v prihodnje pokrivali približno petino lastnih potreb nakupovalnih središč po električni energiji. SES že leta aktivno znižuje porabo energije in upravlja okolju prijazna nakupovalna središča.

Vodilni slovenski upravljavec nakupovalnih središč SES Spar European Shopping Centers se za vse svoje nepremičnine v šestih državah opira na trajnostno gradnjo ter okolju prijazno in z viri varčno delovanje. Poudarek je predvsem na širitvi fotovoltaike tudi v Sloveniji: vseh pet nakupovalnih središč bo do sredine letošnjega junija opremljenih s fotovoltaičnim sistemom na strehah, kar pa bo proizvajalo okolju prijazno sončno energijo.

»Z novimi 4300-kilovatnimi fotovoltaičnimi sistemi bo na približno 21.000 kvadratnih metrih na strehah nakupovalnih središč nameščenih skoraj 11.000 panelov. Tako bomo prihranili približno 1239 ton emisij CO2 na leto. To je toliko, kot da bi posadili več kot 55.000 dreves. Dela bodo zaključena do sredine junija letos. Vsa dovoljenja so pripravljena, projekt pa smo začeli izvajati še pred začetkom energetske krize. Fotovoltaični sistemi bodo pokrili približno petino lastnih potreb po električni energiji. Pri načrtovanju in izbiri naprav za montažo je bila pozornost namenjena posebej visoki energetski učinkovitosti,« je povedal direktor družbe SES Slovenija Toni Pugelj.

Naložba SES je v skladu s smernicami EU na poti k podnebni nevtralnosti in zasleduje cilje vseh treh kategorij. Električna energija, ki jo proizvajajo fotovoltaični sistemi, bo pozitivno vplivala na vse vpletene. Za lastnika stavbe to pomeni povečanje samooskrbe stavbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Nakupovalna središča bodo obnovljivo energijo lahko optimalno izkoristila, obiskovalci pa bodo lahko svoja električna vozila polnili z okolju prijazno sončno energijo.

Največje ljubljansko nakupovalno središče CITYPARK bo izvedlo največjo naložbo (več kot 1,3 milijona evrov) in bo poleg izgradnje 754-kilovatnega fotovoltaičnega sistema posodobilo strešne površine z montažo zelene strehe. Z zadostno količino zelenih streh CITYPARK zagotavlja dobro mikroklimo v urbanih območjih. Obstoječi prod bodo nadomestili s plastjo vegetacije (mah in lišaji). Z vidika ustvarjanja novih zelenih površin v termičnem središču mesta je to pomemben prispevek družbe CITYPARK lokalnemu okolju. (konec)