Ljubljana (MOREL)- Prebivalcu Slovenije je bilo lani za prehrano na voljo v povprečju 132 kg sadja, 112 kg žit, 101 kg zelenjave, 87 kg mesa, 74 kg krompirja, 11 kg jajc in 6 kg riža. Občutno manjša je bila tudi proizvodnja sadja, obsegala je 47.390 ton ali za polovico manj kot leto prej (93.450 ton). Pri rastlinskih bilancah sta bili stopnji samooskrbe v prejšnjem letu višji pri žitih in krompirju, pri zelenjavi in sadju pa smo zaznali upad. Pri živalskih bilancah se je samooskrba
zvišala samo pri jajcih, znižala pa pri mesu.
Stopnja samooskrbe z žiti se je tako zvišala za 8 odstotnih točk (na 80 %) in s krompirjem za 4 odstotne točke (na 40 %), po drugi strani pa je pri zelenjavi upadla za 6 odstotnih točk (na 33 %) in pri sadju za 13 odstotnih točk (na 16 %). Pri jajcih se je stopnja samooskrbe zvišala za 1 odstotno točko (na 95 %), medtem ko je pri mesu upadla za 3 odstotne točke (na 83 %). Leta 2023 je bilo prebivalcu Slovenije za prehrano na voljo v povprečju 132 kg sadja,
112 kg žit, 101 kg zelenjave, 87 kg mesa, 74 kg krompirja, 11 kg jajc in 6 kg riža. Tako se je na letni ravni razpoložljiva količina riža za prehrano povečala za 7 %, krompirja za 3 % in jajc za skoraj 2 %. Za 3 % pa je bila manjša pri žitih in zelenjavi ter za 1 % pri sadju. Pri mesu je razpoložljiva količina za prehrano ostala na primerljivi ravni kot v letu pred tem. Ker v Sloveniji ni pridelave riža, se je razpoložljiva količina za prehrano zvišala zaradi
večjega uvoza. To so sporočili iz SURS. (konec)