28.01.2023 ob 08:12
Deli članek
Vrednost rastlinske pridelave zaradi občutno višjih cen zrasla 

Ljubljana (MOREL)- Vrednost rastlinske pridelave naj bi se zvišala za 15 odstotkov, pri čemer se je pridelava zmanjšala za 1 odstotek, cene pa naj bi se dvignile za 16 odstotkov. Količinsko manjšo pridelavo je pričakovati na skoraj vseh področjih rastlinske pridelave, in sicer kot posledico neugodnih vremenskih razmer (predvsem suše). Izjema so sadje in oljke oz. oljčno olje. Pri teh se pričakuje večja pridelava v primerjavi z izrazito slabo letino 2021. 

Vrednost sadja naj bi se kljub nižjim cenam več kot podvojila zaradi dvainpolkrat večje pridelave. Pri oljčnem olju naj bi se zaradi količinsko boljše letine vrednost podvojila. Vrednost žit naj bi zrasla za več kot tretjino zaradi 50-odstotnega zvišanja cen kljub manjšemu pridelku (za skoraj desetino). Kljub količinsko manjši letini se pri pridelavi krompirja zaradi dviga cen za polovico pričakuje za skoraj tretjino višja vrednost.

Pri industrijskih rastlinah se bo vrednost predvidoma znižala za skoraj desetino, kljub višjim cenam (za 8 %) zaradi toliko manjše pridelave (za 15 %). Vrednost pridelave zelenjadnic naj bi se znižala za desetino zaradi ocenjenega 17-odstotnega upada količinske pridelave kljub pričakovanim višjim cenam. Nekoliko nižja vrednost se pričakuje tudi pri vinu – cene naj bi zrasle, a naj bi se zmanjšala proizvodnja. Vrednost krmnih rastlin naj bi bila nižja zaradi upada pridelave za četrtino in kljub za četrtino višjim cenam. To so sporočili iz SURS. (konec)