21.03.2024 ob 20:29
Deli članek
Zaupanje potrošnikov enako kot prejšnji mesec

 

Ljubljana (MOREL)- Zaupanje potrošnikov se v primerjavi z mesecem prej ni spremenilo, na letni ravni pa se je izboljšalo. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je v primerjavi s februarjem ostala na enaki ravni, od dolgoletnega povprečja pa je bila nižja za 6 odstotnih točk.
Med komponentami, ki ga sestavljajo, so se izboljšala pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu in mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (oba za 1 odstotno točko). Poslabšala so se pričakovanja glede večjih nakupov (za 1 odstotno točko), kazalnik pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi pa je ohranil vrednost iz prejšnjega meseca.
Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi s prejšnjim marcem izboljšal za 3 odstotne točke. Na letno rast kazalnika zaupanja so vplivala bolj optimistična pričakovanja glede večjih nakupov (ta so se izboljšala za 8 odstotnih točk), mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu (za 6 odstotnih točk) in pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 5 odstotnih točk). Poslabšala so se le pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za 5 odstotnih točk). To so sporočili iz SURS.(konec)