20.07.2018 ob 14:41
Deli članek
Slovenija:Motokrosisti znova na evropskih tleh

Tim Gajser

Ljubljana, 20. julija 2018  (MOREL)- – Po vikendu premora se bodo motokrosisti v nedeljo znova pomerili na evropskih tleh. V Loketu na Češkem jih čaka štirinajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP. Na bližnjem prizorišču bodo od imetnikov licence AMZS tekmovali Tim Gajser, Klemen Gerčar in Jernej Irt.

Pretekli dirki v Indoneziji sta bili za našega predstavnika Tima Gajserja zelo uspešni. Osvojil je četrto in drugo mesto, v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je iz šestega napredoval na četrto mesto. V prvenstvu so trenutno pred Gajserjem uvrščeni le Belgijec Clement Desalle, ki ima pred Makolčanom sedemintrideset točk prednosti, ter drugo uvrščeni Italijan Antonio Cairoli in vodilni Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta po točkah daleč pred konkurenco.

Gajser bo v Loketu, kjer je bil lani tretji, ponovno v igri za najvišja mesta, želja so seveda stopničke. Letos mu ob drugih in tretjih mestih manjka še zmaga, za kar mu je na zadnji dirki zmanjkalo nekaj sekund. V nedeljo bo dodatna motivacija za oba slovenska predstavnika tudi prisotnost slovenskih ljubiteljev motokrosa, ki se navadno v večjem številu odpravijo na Češko. »Veselim se dirke v Loketu, saj bo ob progi spet veliko slovenskih navijačev. Kot vedno bom dal vse od sebe za čim boljši rezultat,« je povedal Gajser, ki je po zadnjih uspehih zelo optimističen.

Prav tako pa se dirke na Češkem zelo veseli Klemen Gerčar: »Po krajšem premoru se vračam na tekme svetovnega prvenstva. Progo v Loketu dobro poznam in se že veselim te dirke. Maksimalno se bom potrudil za uvrstitev med prvo dvajseterico.« Gerčar je bil letos že zelo blizu svojim prvim točkam v tej sezoni, morda pa mu bo prav na Češkem uspelo izpolniti svoj cilj.

AMZS in Slovenija bosta imela na Češkem še eno železo v ognju. Po nekajtedenskem premoru zaradi poškodbe se na dirke svetovnega prvenstva v motokrosu vrača Jernej Irt, ki bo v Loketu skušal ujeti čim boljši tekmovalni ritem.

Kvalifikacije bodo v soboto popoldne, dirka bo sledila v nedeljo. Prva vožnja bo ob 14.15, druga ob 17.10. uri,

V Loketu bo na sporedu tudi finalna dirka evropskega prvenstva EMX 65, kjer je z licenco AMZS letos uspešno tekmoval Jaka Peklaj. Motokrosisti so najprej tekmovali na štirih conskih dirkah, najboljših deset iz vsake od štirih con, pa se bo ta vikend pomerilo za naslov evropskega prvaka.

Slovenija je v jugozahodni coni, kjer je konkurenca zelo močna. Peklaj je imel v konkurenci sovrstnike iz Italije, Avstrije, Švice, Francije, Španije in Portugalske. V conskem delu tekmovanja so bile na sporedu štiri dirke, druga po vrsti je bila v Brežicah, kjer je bil Peklaj odličen drugi. Odpeljal je tri od štirih dirk. Izpustil je le oddaljeno Portugalsko, saj je imel že pred tem zagotovljeno uvrstitev med deseterico. Z eno izpuščeno dirko je bil skupno sedmi.

Ta vikend se vse začne znova, saj se točke predtekmovanja brišejo in motokrosisti bodo pred dirko v enakovrednem položaju. Prva vožnja bo v soboto popoldne, druga v nedeljo dopoldne.To je sporočila  Anita Drev, vodja odnosov z javnostmi Avto-moto zveza Slovenije. (konec)