04.06.2018 ob 08:41
Deli članek
Velika Britanija: Tim Gajser po točkovni loteriji peti

Tim Gajser

Ljubljana, 4. junij 2018 (MOREL)- Motokrosist Tim Gajser v svetovnem prvenstvu MXGP nadaljuje z dobrimi predstavami. Na prizorišču lanskega pokala narodov v Veliki Britaniji se mu je za las izmuznila nova uvrstitev na zmagovalni oder, končal je na petem mestu. Makolčan je bil v kvalifikacijah, ki jih je dobil Italijan Antonio Cairoli, četrti. Že na dirki v Nemčiji je dokazal, da se je vrnil med najboljše, v Matterley Basinu pa je prikazal novo vrhunsko predstavo. V prvi vožnji je bil Gajser zelo konstanten, saj je po odličnem začetku dirko do cilja pripeljal na tretjem mestu. V drugi vožnji je začel agresivno in po prvem ovinku je vsem zastal dih, saj se je po napaki v zadnjem trenutku še uspel obdržati na motorju. To ga je stalo nekaj mest, zato ga je čakalo pestro nadaljevanje dirke. Nadaljeval je s polno močjo in se približal Francozu Febvreju, s katerim sta se udarila za tretje mesto. Febvre je uspel zadržati Gajserja za seboj, nato ga je prehitel tudi Belgijec Desalle in Gajser je drugo vožnjo končal na petem mestu.

V obeh vožnjah sta se za zmago borila Italijan Antonio Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings, ki sta poskrbela za izjemno razburljivo končnico. Tako v prvi, kot v drugi vožnji je iz tesnih dvobojev največ izvlekel Herlings, ki je bil obakrat uspešnejši od devetkratnega svetovnega prvaka Cairolija. Tretje mesto je v seštevku dirke osvojil Febvre, Desalle je bil četrti, Gajser peti. Tretje, četrto in peto uvrščeni motokrosisti so osvojili enako število točk, zato je bila za uvrstitev na dirki odločilna uvrstitev v finalni vožnji.

V seštevku svetovnega prvenstva pri vrhu ni sprememb. Vodi Herlings, Cairoli je drugi, Desalle pa tretji. Gajser ostaja šesti, a se je peto uvrščenemu Francozu Paulinu približal na vsega deset točk.

Klemen Gerčar se je zaradi lažje poškodbe zapestja tik pred tekmovalnim vikendom odločil, da bo dirko izpustil.

Naslednja, deseta dirka svetovnega prvenstva MXGP bo prihodnji vikend v Franciji.

V Veliki Britaniji se je ob dirki svetovnega prvenstva MXGP odvijal tudi letošnji svetovni pokal za veterane. Na tekmovanju so nastopili motokrosisti med štiridesetim in petinpetdesetim letom starosti. Slovenijo sta zastopala državna prvaka Borut Koščak in Bogomir Gajser ter Igor Pancar.

V kvalifikacijah je bil od Slovencev najuspešnejši Bogomir Gajser z desetim časom, Borut Koščak je bil dvanajsti, Igor Pancar petindvajseti.

Na dirki je najboljši rezultat dosegel Borut Koščak, ki je bil v prvi vožnji na desetem, v drugi na osmem mestu, svetovni pokal pa je končal kot deveti. »Slovenske proge niso niti približno take kot ta v Matterley Basinu in rabil sem nekaj časa, da sem jo osvojil. V drugi vožnji sem užival, mi je pa malo zmanjkalo do petega mesta. Zahvaljujem se bratu za pomoč,« je po uspešni dirki povedal Koščak. Bogomir Gajser je izboljšal lansko uvrstitev, z enajstim in desetim mestom je bil skupno deseti. Igor Pancar je v drugi vožnji osvojil pet točk za šestnajsto mesto, skupno je bil sedemnajsti.

Že drugič zapored je zmagal češki motokrosist Martin Žerava, ki se je pred leti uvrščal pri vrhu v svetovnem prvenstvu kategorije MX3. Drugi je bil nekdanji svetovni prvak, Francoz Michael Pichon, tretji pa Finec Niko Kalatie.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Romain Febvre (Fra), … 5. Tim Gajser (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50, 2. Antonio Cairoli (Ita) 44, 3. Romain Febvre (Fra) 36, … 5. Tim Gajser (Slo) 36

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 436 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 382, 3. Clement Desalle (Bel) 314, … 6. Tim Gajser (Slo) 257

To je sporočila Andreja Prel, vodja področja avto-moto šport Avto-moto zveza Slovenije. (konec)