17.04.2024 ob 19:12
Deli članek
Jorgić v Macau skozi šivankino uho v osmino finala

Darko Jorgič

 

Macao (MOREL)- V tretjem krogu skupine 12 svetovnega pokala ITTF v Macau, je Darko Jorgić proti Sangsu Leeju iz Južne Koreje igral neodločeno, 2:2 (9, -10, 3, -5). Osvojena točka je bila dovolj, da se je najboljši slovenski namiznoteniški igralec uvrstil v osmino finala.

Že pred začetkom svetovnega pokala je Jorgić opozarjal, da bo v spremenjenem sistemu tekmovanja, po katerem je v skupinskem delu možen tudi neodločen izid, pomembna prav vsaka osvojena točka. Včeraj je namreč Sangsu Lee, 28. igralec svetovne lestvice, v drugem krogu s 4:0 (7, 6, 5, 5) premagal Portugalca Tiaga Apolonia, ki ga je v prvem krogu Jorgić prav tako premagal s 4:0 (13, 6, 5, 6). To je pomenilo, da bi v primeru današnjega neodločenega izida, o napredovanju odločalo število osvojenih in izgubljenih točk. Na koncu je bil srečni dobitnik 25-letni Hrastničan,

Prvi niz je bolje začel Jorgić, ki je imel že štiri zaključne žogice, toda neugodni Lee se mu je približal le na točko zaostanka, četrto pa je zmagovalec evropskega TOP 16 le izkoristil. V drugem nizu sta se tekmeca menjavala v vodstvu, prvi pa je do zaključne žogice prišel Jorgić, vendar je ostala neizkoriščena, zato pa je Lee izkoristil svojo prvo.

Najboljšo igro je Jorgić prikazal v tretjem nizu, v katerem je povedel s 4:0, Korejec se mu je približal na 3:5, s šestimi zaporednimi točkami pa je Hrastničan prišel do vodstva z 2:1 v nizih, ki pa mu še ni zagotavljalo preboja v osmino finala. Še več, po vodstvu Leeja z 9:2, je bil bližje napredovanju Korejec, toda s tremi zaporednimi točkami je Jorgić le prišel do potrebnega števila točk, s čimer je izpolnil svoj osnovni cilj.

Tako Jorgić kot Lee sta osvojila po tri točke, brez nje je ostal Apolonia, s tem, da je imel slovenski igralec razliko v točkah 85:65, korejski pa 79:60.

»V četrtem nizu sem bolj ali manj samo računal, koliko točk moram osvojiti. Lee je začel dobro, povedel je s 4:1 in namesto, da bi razmišljal o sami tekmi, sem v svoji glavi bolj računal. Je pa sistem takšen, da moraš biti resnično ves čas zbran in vesel sem, da sem prišel med najboljših šestnajst. Prvi niz bi lahko dobil tudi lažje, saj sem vodil 8:4 in 10:6, na koncu pa sem ga dobil na razliko. V drugem nizu bi lahko povedel z 2:0 in bi bil obračunom morda že prej končan, vendar se je Lee vrnil v igro, odigral tisto, kar je bilo najbolj potrebno,« je dvoboj s Korejcem opisal Jorgić, ki ni skrival zadovoljstva ob preboju v osmino finala.

»Včasih je potrebno imeti tudi malo sreče, danes je bila na moji strani. Drugič zapored sem zdaj v osmini finala svetovnega pokala, upam, da mi bo žreb naklonjen in da se prebijem čim dlje,« je še dodal trenutno 14. igralec najnovejše svetovne lestvice ITTF. To je sporočil Miha Štamcar. (konec)