19.06.2023 ob 20:57
Deli članek
Kodeljevčanke so ves čas verjele v svojo kakovost

Kajuh Slovan

Ljubljana (MOREL)- Po dveh zaporednih drugih mestih leta 2020 in 2021, so namiznoteniške igralke Kajuh-Slovana po dveh zmagah v finalu končnice nad Kemo Murexinom, letos še drugič zaporedoma osvojile naslov državnih prvakinj. Tudi tokrat brez poraza, ob le šestih izgubljenih dvobojih. V novo sezono bodo varovanke Špele Polončič vstopile v isti zasedbi, se pravi z Laro Opeka, Tjašo Novak, Enyo Moltara in Nušo Bolte. Ljubljančanke, ki sodelujejo tudi v projektu NLB Šport mladim, so bile najboljše tudi v pokalnem tekmovanju.

»Morda je na koncu res kazalo na to, da smo letos do naslova državnih prvakinj prišle še bolj zanesljivo kot lani, čeprav so tudi druge ekipe ostale v enakih postavah. Toda kar nekaj dvobojev je bilo tesnih, so pa bili končni izidi za našo ekipo vedno dokaj gladki. Tudi naše igralke so napredovale, najbolj Enya, ker je najmlajša, ostale Lara, Tjaša in Nuša pa so postale bolj zanesljive v svojih nastopih,« je pot do drugega zaporednega naslova državnih prvakinj Kajuh-Slovana na kratko komentirala Špela Polončič, ki je s Kodeljevčankami bila dvakrat najboljša tudi kot igralka, ko so bile namiznoteniške tekme, še zlasti tiste v boju za naslov državnih prvakinj, veliko bolj obiskane.

»Gledalce so v dvorane privabili prav derbiji med določenimi ekipami. Če se spomnimo pred nekaj leti, smo imeli vedno zanimivo tekmo med mestnima ekipama, Kajuha in Ilirije. Mislim, da nekaj pomeni tudi tradicija kluba oz. društva in ljudje, ki so del njega. Vsekakor pa bomo gledalce prepričali z dobro in atraktivno igro in skrajšanjem časa dvoboja. Največ škode smo naredili s predolgimi tekmami. Izgubili smo zanimanje gledalcev in jih zdaj težko prepričamo, da se ponovno vrnejo,« si več gledalcev na tekmah namiznoteniškega državnega prvenstva želi Polončičeva, ki se je tudi že ozrla v novo sezono.

»V naslednji sezoni ostajamo v enaki postavi in si želimo ponovno osvojiti naslova v ligi in pokalu. Pri tem nam bo v pomoč tudi sodelovanje društva v projektu NLB Šport mladim, ki podpira športne klube po Sloveniji in spodbuja mlade h gibanju in aktivnemu življenju, da bodo s svojo predanostjo prispevali k razvoju zdrave in odgovorne družbe.«

Lara Opeka: Tretji zaporedni naslov ni nerealen cilj

Najboljša igralka državnega prvenstva je bila reprezentantka Lara Opeka, ki je v rednem delu prvenstva dobila vseh 24 posamičnih dvobojev, brez poraza je bila tudi v končnici.

»Letošnja sezona je bila dokaj podobna prejšnji, z izjemo tekmovalnega sistema seveda. Sodelovale smo več ali manj iste ekipe v enakih postavah tako, da si je bilo lažje predstavljati, kaj lahko pričakujemo. Je pa sprememba sistema prinesla s seboj nekaj dodatnega pritiska, saj so dvojice lahko zelo nepredvidljive, vsaka posamezna tekma pa je lahko ključna zaradi manj dvobojev. Kljub vsemu pa smo še vedno verjele v svojo kakovost, tako da je bilo lažje potrditi našo vlogo favoritinj,« je dejala 22-letna Opeka, ki je spregovorila tudi o novem sistemu igranja.

»Namen novega sistema je bil malo pospešiti potek tekem ter jih popestriti za gledalce z uvedbo dvojic, vendar se vsaj v našem primeru ni kaj bistveno spremenilo. Kljub igranju na štiri dobljene dvoboje namesto pet se pri nas tekme niso kaj dosti skrajšale, igralka, ki ni igrala dvojic, pa je odigrala le eno tekmo. Tako, da kljub dvojicam, ki so naredile tekme bolj zanimive, manjše število posameznih dvobojev ni naredilo zaželenega učinka. Poleg tega pa je bila, še posebej pri izenačenih ekipah, ključnega pomena postavitev igralk. Zato je tudi lažje narediti kakšno presenečenje, saj se je težje rešiti, če pride do spodrsljaja.«

In kakšna so njena pričakovanja v novi sezoni?

»Naslednjo sezono bomo z ligo nadaljevali tako kot do zdaj, v enaki zasedbi, tako, da si ponovno želimo dobrega rezultata. Igrati s tako kakovostno ekipo igralk, ki veliko vlagamo v šport, je izjemna izkušnja, nenazadnje pa tretji zaporeden naslov morda tudi ni tako nerealen cilj. Osebna pričakovanja za naslednjo sezono so čim boljše predstave tudi na posameznih tekmovanjih, da bi se vložen trud na treningih obrestoval, ko je to najbolj potrebno. Če mi uspe prikazati dobro igro, si seveda želim tudi priložnosti nastopati za člansko reprezentanco,« je svojo željo razkrila Opeka, ki je zelo zadovoljna s pogoji, ki jih ima njena ekipa v namiznoteniškem centru na Kodeljevem.

»Dvoranski pogoji so odlični, seveda pa tudi trenerja vodita kakovostne treninge. V drugi polovici sezone je treninge vodil tudi Bojan Tokić, izkušnje katerega so neprecenljive za mlade igralce. Upam, da bo v prihodnje možno tudi več sodelovanj z drugimi klubi, saj skupni treningi vnesejo potrebno raznolikost v trenažni proces.«

Enya Moltara: Imamo kakovostne treninge

Najmlajša članica Kajuh-Slovana, 16-letna Enya Moltara je v 24 posamičnih dvobojih le dvakrat izgubila.

»Zavedam se, da imam v ekipi še tri odlične soigralke, zato nikoli nisem podvomila v našo ekipo. Seveda sem se zavedala, da so tudi ostale ekipe kakovostne in da je potek tekme zaradi novega sistema lahko nepredvidljiv, kljub vsemu pa mislim da smo se v vsako tekmo podale zbrano in odigrale po naših najboljših močeh. Nov sistem je bil zanimiv zaradi uvedbe dvojic, ki so naredile tekmo bolj zanimivo. Zdi se mi pa, da so nekatere tekme trajale še dalj časa kot pri starem sistemu,« se je minule sezone dotaknila Moltara, ki je spregovorila tudi o načrtih v novi sezoni.

»V prihodnji sezoni je naš cilj ubranitev naslova državnih prvakinj. Sama pa bi pri sebi rada še izboljšala svojo raven igranja in seveda na tekmah pokazala svojo najboljšo igro. V veliko pomoč so nam tudi pogoji, ki jih imamo v naši dvorani. Imamo kakovostne treninge, na voljo imamo tudi dobre sparing partnerje.«

Tjaša Novak: V prihodnji želim ponoviti letošnje rezultate

Tudi Tjaša Novak se lahko pohvali z odličnim izkupičkom v letošnji sezoni, saj je na 26 posamičnih dvobojih izgubila le trikrat.

»Po lanskoletni zmagi ni bilo dvoma, da bomo tudi letos težko premagljive in naš edini cilj je bil ubranitev naslova. Smo močna ekipa in v taki ekipi je lepo igrati. K tekmam tako lahko pristopiš bolj sproščeno in uživaš. Všeč mi je uvedba igranja dvojic po odigranem prvem krogu, smo pa odigrale veliko manj dvobojev kot v prejšnjih letih,« je dvajsetletna Novakova dejala o minuli sezoni, hkrati pa se je dotaknila tudi nove: »Moja letošnja sezona je bila uspešna, zato si v prihodnji želim ponoviti letošnje rezultate oz. jih izboljšati. Kar se tiče ligaškega tekmovanja, tudi v prihodnji sezoni cilj ostaja ubranitev naslova državnih prvakinj, reprezentanco Slovenije pa vedno z veseljem in ponosom zastopam. Želim si več kvalitetnih dvobojev, predvsem pa dobre igre in veselja ob igranju. Imamo res dobre pogoje, dvorano in trenerje, ki nam omogočajo kvalitetne treninge in možnost napredka.«

Nuša Bolte: Uživati v športu, s katerim se ukvarjam že 17 let

Brez posamičnega poraza je državno prvenstvo končala tudi 23-letna Nuša Bolte, ki je dobila vseh pet dvobojev. Tudi ona ni nikoli podvomila, da s soigralkami ne bi ponovile lanskoletnega uspeha.

»Že od samega začetka sem se zavedala, da imam v ekipi kar tri vrhunske igralke, ki so trenutno uvrščene med top 4 v Sloveniji. Celotno sezono sem jim skušala slediti in držati igro na visoki ravni in mislim, da mi je, kar se tiče mojega dela, kar uspevalo. Nov sistem je bil sicer zanimiv zaradi na novo uvedenih partij dvojic, žal pa se mi je zdelo, da so tekme zaradi novega sistema po nepotrebnem trajale še dlje časa. Za primer lahko vzamemo tekme končnice v 1. SNTL moški, kjer so tekme trajale tudi po štiri ure,« je dejala Boltetova, ki želi v novi sezoni še napredovati v svoji igri.

»V prihodnji sezoni si kot ekipa želimo ponoviti lanski in letošnji uspeh, sam pa si najbolj želim delati na igri in psihični pripravi na tekme. S tem bodo morda prišli tudi kakšni bolj odmevni rezultati. V vsakem primeru pa bom uživala v športu, s katerim se ukvarjam že 17 let. S pogoji sem zelo zadovoljna, treningi so raznoliki, trenerja pa si vsak trening prizadevata za čim boljšo pripravo na prihodnja tekmovanja.«

To je zapisal Miha Štamcar. (konec)