07.09.2023 ob 08:19
Deli članek
Z različnimi željami v Malmö

Darko Jorgič naš glavni adut

 

Ljubljana (MOREL)- V nedeljo se bo v Malmöju na Švedskem začelo letošnje ekipno evropsko prvenstvo v namiznem tenisu. Naslova evropskih prvakov bo branila Nemčija, ki je bila predlani v Cluju najboljša tako v moški kot v ženski konkurenci. Za slovensko moško reprezentanco bodo igrali Darko Jorgić, Deni Kožul, Peter Hribar in Aljaž Godec, za žensko izbrano vrsto pa Ana Tofant, Katarina Stražar, Sara Tokić in Lea Paulin.

Izbranci Andreje Ojsteršek Urh svojo formo pred odhodom na Švedsko »pilijo« v Saarbrücknu. Priprave so začeli 1. avgusta na Ravnah na Koroškem, vendar so morali po katastrofalnih poplavah svojo bazo zapustiti. Konec prejšnjega tedna je Jorgić nastopil na turnirju WTT Contender v Almatyju v Kazahstanu, kjer je bil zanj v četrtfinalu spet premočan neugodni Portugalec Marcos Freitas. Slovenija bo v Malmöju igrala v skupini F, v kateri sta še reprezentanci Danske in Turčije.

»Skupina ni lahka. Predvsem to velja za Dansko, kajti njena najboljša igralca Jonathan Groth in Anders Lind že vse od svetovnega prvenstva v Durbanu igrata zelo dobro. Lind je bil celo v četrtfinalu, pred nekaj dnevi pa je slavil na WTT Feeder turnirja v Olomucu, medtem ko je Groth v Almatyju krepko namučil Nemca Patrika Francizko. Ob tem so bili predlani tretji na EP. Seveda pa ne smemo zanemariti turške ekipe, ki zna vedno velikih turnirjih presenetiti, če se samo spomnimo Ibrahima Gündüza, ki je imel lani v Münchnu celo zaključno žogico za zmago proti poznejšemu zmagovalcu Dang Quiju. Vendar pa tudi mi nismo od včeraj. Nihče nas nima rad v žrebu, in če bosta Darko in Deni igrala, kot znata, Peter pa se bo sprostil, smo nevarni vsakemu. Seveda pa je žogica okrogla, vse bo odvisno od trenutnega občutka,« je pred odhodom na Švedsko, kamor bo slovenski moški del ekipe odšel iz Frankfurta, dejala Ojsteršek Urhova, ki se je z Jorgićem iz Kazahstana vrnila z lažjim prehladom.

Predlani so bili slovenski namiznoteniški igralci v Romuniji drugi v svoji skupini in se niso uvrstili v četrtfinale. Letos bo sistem tekmovanja nekoliko drugačen, saj se bosta v osmino finala uvrstili po dve najboljši ekipi iz vsake skupine. To je tudi prvi cilj slovenske moške izbrane vrste, ki pa se samo s tem ne bo zadovoljila. Svojo prvo tekmo bo igrala v nedeljo, ob 15. uri in dan pozneje, že ob deseti uri z Dansko. V torek se bodo med sabo ob deseti uri pomerili še Danci in Turki.

Z drugačnimi ambicijami na Švedsko potujejo izbranke selektorja Gregorja Komaca, ki so od začetka tega tedna trenirale v mariborski dvorani Tabor. Že od nedelje sta trenirali Tofantova in Tokićeva, ki sta pred tem igrali na turnirjih WTT (Tofantova na članskem v Bolgariji, Tokićeva na mladinskem v Varaždinu in Otočcu), v začetku tedna sta se jima pridružili še Stražarjeva in Paulinova. Slovenke bodo igrale v skupini B, kjer bo prvi favorit Romunija, ki bo tudi ena od kandidatk za odličja ter Hrvaška.

»Skupnih priprav žal nismo imeli ravno veliko. Ana in Sara sta prišli iz dveh turnirjev, preostali dve sta imeli šolske obveznosti. Na pomoč so nam priskočili igralci iz Puconcev, Tomaž Pelcar, Luka Norčič in Damjan Zelko, prav tako pa tudi mladi Dejan Jovanović iz Savinje, da se dekleta navadijo tudi na 'lovce'. Hrvatice so realno močnejše od nas, niso pa spet toliko močnejše, da jih ne bi mogli presenetiti. Veliko bo odvisno od postavitve, če bomo imeli tu srečo, se lahko razvije enakovredni dvoboj. Drugačna bo zgodba proti Romunkam, ki so ene glavnih kandidatk za najvišja mesta in so bile predlani druge. Dobro je, da bodo že prvi dan med sabo igrale Hrvatice in Romunke, nato nas čaka dvoboj z Romunkami in na koncu še s Hrvaticami. Prvi dan bomo lahko v miru spremljali svoje nasprotnice, z Romunkami bomo spoznali dvorano in nato proti Hrvaški skušali presenetiti,« je pred svojim prvim velikim tekmovanjem v vlogi selektorja dejal Gregor Komac, ki od letos vodi žensko reprezentanco, ki bo na pot šla v petek.

Prva tekma v skupini B bo na sporedu v nedeljo, ko se bosta ob 16. uri pomerili reprezentanci Romunije in Hrvaške. Slovenke bodo svojo prvo tekmo igrale v ponedeljek, ob 16. uri z Romunkami, dan pozneje pa jih čaka še tekma s Hrvaško, ob 13. uri. Predlani so bile Slovenke v svoji skupini tretje, za Ukrajino in Češko.

Evropsko prvenstvo v Malmöju bo pomembno tudi zato, ker prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev na olimpijske igre. Osem najboljših ekip se bo uvrstilo na ekipno svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto od 16. do 25. februarja v Busanu. Štiri ekipe se bodo v Južno Korejo uvrstile na osnovi ekipne svetovne lestvice, ki bo objavljena oktobra.

Predlani v Cluj-Napoci so v moški konkurenci kolajne osvojili Nemčija (zlato), Rusija (srebro), ki je letos ni med udeleženci ter Danska in Švedska (bron), v ženski konkurenci pa Nemčija (zlato), Romunija (srebro) ter Portugalska in Francija (bron). Leta 2005 je do bronaste kolajne pod vodstvom Jožeta Milena prišla tudi slovenska ženska reprezentanca, ki je igrala v postavi Biljana Todorović, Helena Halas in Martina Safran, dvanajst let pozneje pa so z bronasto kolajno v Luksemburgu osvojili Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul in Jan Žibrat. Vodil jih je Jože Urh.

Skupine na EP

Moški

Skupina A: Nemčija, Poljska, Finska; skupina B: Švedska, Češka, Italija; skupina C: Francija, Ukrajina, Srbija; skupina D: Portugalska, Madžarska, Grčija; skupina E: Hrvaška, Avstrija, Švica; skupina F: Slovenija, Danska, Turčija; skupina G: Anglija, Romunija, Norveška; skupina H: Belgija, Slovaška, Nizozemska.

Ženske

Skupina A: Nemčija, Avstrija, Anglija, skupina B: Romunija, Slovenija, Hrvaška; skupina C: Francija, Italija, Turčija; skupina D: Portugalska, Srbija, Bolgarija; skupina E: Slovaška, Češka, Nizozemska; skupina F: Madžarska, Ukrajina, Belgija; skupina G: Luksemburg, Poljska, Wales; skupina H: Švedska, Španija, Grčija.

To je sporočil Miha Štamcar.(konec)