17.05.2024 ob 21:37
Deli članek
Za bolj odločno ukrepanje v pomoč prizadetemu prebivalstvu Gaze

Predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič je sprejela skupino podpisnikov peticije Poziva za Palestino, povezanih v civilno iniciativo: dr. Spomenko Hribar, dr. Rudija Rizmana, dr. Danijela Rebolja, dr. Majo Breznik, Iva Vajgla in koordinatorja Aurelia Jurija. Foto: Matija Sušnik

Ljubljana (MOREL)- Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes že drugič v dobrem mesecu dni sprejela delegacijo podpisnic in podpisnikov peticije »Poziv za Palestino«, ki so pred kratkim skupaj z drugimi 350 osebnostmi iz domačega javnega življenja podpisali še poziv. Vezjaka vladi »Priznajte Palestino ali odstopite« in zastopa tudi 1000 podpisnikov podpore, ki jih je zbrala skupina gladovnastavka.si proti nasilju nad Palestinci.  Delegacijo so sestavljali:  Rudi Rizman, Spomenka Hribar,  Danijel Rebolj, Ivo Vajgl in Aurelio Juri.

Uvodoma je predsednica državnega zbora goste podrobneje seznanila z aktivnostmi, ki jih je sama sprožila za bolj odločno ukrepanje v pomoč prizadetemu prebivalstvu Gaze. V mesecu juniju predsednica državnega zbora v Ljubljani organizira srečanje predsednic parlamentov držav EU in kandidatk s humanitarno noto, na kateri bodo v ospredje postavili položaj otrok, ki na območju spopadov ostajajo zapuščeni, poškodovani, travmatizirani in sestradani ter se soočajo tudi s številnimi telesnimi in duševnimi stiskami. Dejala je, da bo o zahtevah, ki jih je predstavila delegacija pod koordinatorstvom Aurelia Jurija, seznanila predsednika vlade.

Delegacija je zaprosila predsednico državnega zbora, da ob tem, ko se "...vrstijo neuspešni pozivi svetovne skupnosti h končanju genocida v Gazi, prav tako pa k razrešitvi situacije ne prispeva niti ves napor slovenske diplomacije, ki si še posebej iz naslova začasnega članstva v Varnostnem svetu OZN prizadeva za prekinitev sovražnosti in ublažitev humanitarne katastrofe v enklavi...", predsedniku vlade Robertu Golobu prenese zahtevo in pričakovanje dela javnosti po odločnejšemu odzivanju Slovenije do početja Izraela.

Kot so dejali podpisniki peticije, zahtevajo jasno, neposredno in nedvoumno obsodbo izraelske vlade, ob tem pa pozivajo k enostranskim ali večstranskim sankcijam proti Izraelu. Hkrati pozivajo ostale članice EU in svetovne skupnosti k enakemu ravnanju, znižanju diplomatskih odnosov z Izraelom na raven odpravnikov poslov, ter k takojšnjemu priznanju Palestine brez pogojevanj okoliščin, saj na te okoliščine umirajoči civilisti v Gazi in palestinska oblast na Zahodnem bregu, kot izpostavljajo, nimajo vpliva.

Slovenija naj ob tem pozove tudi ZDA in druge države, ki oborožujejo Izrael, k prenehanju dobav orožja in streliva do izpolnitve zahteve mednarodne skupnosti po končanju napadov Izraela in umiku izraelske vojske iz Gaze in Zahodnega brega, so v svojih zahtevah še poudarili podpisniki peticije.

S skupino podpisnikov peticije Poziv za Palestino se je predsednica državnega zbora  prvič sestala v začetku aprila letos, ko so ji gostje predstavili Poziv za Palestino. Poziv so  podpisnice in podpisniki naslovili na vse nosilce oblasti in javnih funkcij v Sloveniji ter pri tem v zvezi z aktualno situacijo v Palestini izpostavili pričakovanje po takojšnjih in konkretnih ukrepih. to so sporočili iz državnega zbora. (konec)