26.11.2021 ob 10:00
Deli članek
Jorgić med šestnajst najboljših na svetu

Houston (MOREL)- Najboljši slovenski namiznoteniški igralec, Darko Jorgić nadaljuje z odličnimi predstavami na svetovnem prvenstvu v Houstonu. V tretjem krogu je s 4:2 (12, 7, -7, 6, -4, 5) premagal Rusa Kirila Skačkova in se uvrstil v osmino finala, kjer bo njegov nasprotnik četrti igralec sveta, Brazilec Hugo Calderano. Jorgić je z Denijem Kožulom med 32 najboljših na svetu igral tudi v moških dvojicah. V izenačenem dvoboju sta ju s 3:2 (9, 9, -17, -6, 8) premagala Belgijca Florent Lambiet in Martin Allegro.

Izkušeni, 34-letni Skačkov, 53. igralec svetovne lestvice ITTF in enajst let mlajši Jorgić sta se do tekme tretjega kroga svetovnega prvenstva pomerila dvakrat, obakrat je bil boljši Rus. Toda v Houstonu se je tehtnica obrnila na stran Hrastničana, ki je bil v napetem uvodnem nizu bolj zbran v končnici, po dobri igri v drugem nizu pa je povedel z 2:0. Vendar se Skačkov ni predal in v tretjem je Jorgiću odvzel prvi niz na tem prvenstvu, ki pa varovanca Andreje Ojsteršek Urh ni zaustavil. Po dokaj gladko dobljenem četrtem nizu je Jorgić v petem spet nekoliko popustil, njegov siloviti bekend pa je spet do izraza prišel v šestem nizu, ko si je dokončno zagotovil nastop v osmini finala.

»Vesel sem preboja med najboljših 16 na svetu. Tokrat je šlo bolj za taktičen obračun in končno sem Rusa le premagal. Forma še vedno ni tista, ki bi si jo želel, toda na koncu je bila najbolj pomembna zmaga,« se je tretje posamične zmage v Houstonu veselil Jorgić.

Veliko težje delo ga čaka v osmini finala. Brazilec Calderano je šele v sedmem nizu ugnal varovanca Bojana Tokića, Belgijca Cedrica Nuytincka s 4:3 (6, 8, -6, -8, 7, -7, 5). Pred dvema mesecema na turnirju WTT Star Contender v Dohi sta se pomerila v finalu, s 4:2 pa se je zmage veselil 25-letni Brazilec, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu v tretjem krogu premagal tudi Tokića.

»Dejstvo je, da gre za odličnega igralca, navsezadnje je četrti na svetovni lestvici, tako da je pred nama še en velik dvoboj. V Dohi je bil boljši on in iskreno upam, da mu vrnem za ta poraz, vendar bom moral prikazati odličen namizni tenis in dvoboj odigrati najboljše, kar se da,« se obračuna s Calderarnom veseli Jorgić. Njun dvoboj se bo začel v petek, ob 1.30, po srednjeevropskem času.

V prvi drami zmaga za Tokićeva varovanca

Izredno napet je bil obračun drugega kroga v igri dvojic, v katerem sta se po ogorčenem boju uvrstitve v osmino finala veselila belgijska igralca, varovanca Bojana Tokića. Lambiet in Allegro sta bila v končnicah prvih dveh nizov bolj zbrana, maratonski tretji je pripadel slovenski dvojici, ki je v četrtem nasprotniku prepustila le šest točk. V odločilnem petem nizu se Jorgiću in Kožulu žal ni izšlo. To je sporočil Miha Štamcar. (konec)