12.03.2021 ob 16:57
Deli članek

Ljubljana, 12. marec 2021 (MOREL)- Nekoliko v senci odličnih iger Darka Jorgiča na na WTT Middle East Hub - WTT Star Contender v Dohi, se bo v soboto, 13. marca, začelo letošnje ekipno državno prvenstvo v 1. Slovenski namiznoteniški ligi za člane in članice. Zaradi dosedanje prepovedi domačih namiznoteniških tekmovanj zaradi epidemije virusa covid-19 (ki je trenutno za prvoligaške članske lige odpravljena) in posledično pomanjkanja igralnih terminov, se bo po sklepu Liga odbora in izvršnega odbora NTZS odigrala le spomladanska polovica rednega dela tekmovanja (brez jesenskega dela), od vključno prvotno predvidenega 10. kroga naprej in nato še končnica, v kateri bodo nastopile najboljše štiri ekipe iz rednega dela.

Trije kandidati za naslov prvaka

V minuli, prav tako skrajšani sezoni, so se po osmih sušnih letih naslova državnih prvakov spet veselili v Mariboru. Do naslova, svojega desetega, so prišli brez izgubljenega dvoboja, v finalu končnice pa so bili boljši od ravenskega Fužinar Interdiskonta. Tudi v letošnji sezoni sta obe ekipi med največjimi kandidati za prvo mesto, s prihodom Jureta Slatinška v ŠD SU, ne gre odpisati niti Novomeščanov, svojo računico pa imajo zagotovo tudi v Krki, Kemi iz Puconcev in morda še v kakšnem klubu. V primerjavi z lansko sezono v prvoligaški konkurenci ni več le druge ekipe Mengša, vanjo pa se je po letu dni vrnil Kajuh Slovan.

»Negotovost začetka tekmovanja v 1. SNTL je trajala resnično dolgo. Drugi športi kot rokomet, košarka in odbojka so svoja tekmovanja začela veliko prej. Ker smo individualni šport, ne vidimo logike, da so nas pustili tako dolgo čakati. Prepričani smo, da bi bilo potrebno na določen način prepričati NIJZ in ostale akterje, da nam enakovredno dajo možnost za tekmovanje, seveda v primernih zdravstvenih možnostih, saj je zdravje ljudi na prvem mestu. Glede na nastalo situacijo se je naša ekipa pripravljala v okviru svojih možnosti. Grega Komac in Matevž Črepnjak sta brez večjih težav opravila priprave v naši dvorani Tabor, medtem ko je imel Tomaž Roudi manj možnosti, saj je iz druge občine in je imel težave. Na pripravah smo imeli soliden sparing, kot sta Tilen Cvetko in Gregor Zafoštnik, ki sta občasno prihajala v našo dvorano. Kandidatov za osvojitev naslova je po našem mnenju več, Krka in SU iz Novega mesta, Kema iz Puconcev in Fužinar Interdiskont so resni kandidati. Seveda bo vse odvisno od njihovega igralnega stanja in dnevne forme na posameznih tekmah, vsekakor pa bo naš cilj ubraniti naslov državnega prvaka iz minule sezone,« je pred začetkom državnega prvenstva dejal Mirko Milovančević, trener mariborske ekipe, ki je tudi predsednik kluba.

V boj za prvo mesto se bo podal tudi Fužinar Interdiskont, ki je lani prišel do finala, v devetih tekmah rednega dela prvenstva so izgubili eno tekmo, v končnici so bili brez boja boljši od Xiom Mute, v finalu pa jih je s 5:3 premagal Maribor. »Na začetek državnega prvenstva smo se glede na okoliščine lahko kar dobro pripravili, tako da izgovorov ne bi smelo biti, saj je bila situacija za vse podobna. Tudi v letošnji sezoni bomo nastopili z isto ekipo kot lani, se pravi izkušeni Mitja Horvat, mladinca Aljaž Godec in Kristijan Žiga Žigon ter Breznik Luka. Glede na lansko odlično sezono in osvojeno drugo mesto, je nekako logično
in športno, da letos ciljamo še više, se pravi na osvojitev naslova. Bo pa konkurenca zelo izenačena, še zlasti zato, ker se igra samo spomladanski del,« je o pričakovanjih Ravenčanov povedal njihov trener Darko Jamšek, ki bo, če bo to potrebno, tudi sam prijel za loparček.

Več sprememb bo v ekipi Xiom Mute, ki je redni del prvenstva končala na tretjem mestu, vendar v končnici nato ni igrala. V ekipi tako ni več izkušenih Bojana Paviča in Danila Piljaka, ki sta ob Maticu Slodeju nosila glavno breme. Slodej bo tudi v letošnji sezoni eno najmočnejših orožij Mute, do čim boljših rezultatov pa jo bodo skušali popeljati še Boštjan Kraser, Andrej Godec, Blaž Lapajne in Jure Kaker. Trener je Matej Petar.

»Tudi v letošnji sezoni bomo nastopili z doma vzgojenimi igralci. Prvi cilj bo uvrstitev nekje na sredino lestvice, seveda pa bo veliko bolj odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot v preteklih letih (v prvi vrsti covid-19, karantene, poškodbe),« je o pričakovanjih NTK Keme iz Puconcev dejal trener Mirko Unger, ki bo lahko računal na Tomaža Pelcarja, Damjana Zelka in Luko Norčiča. Pucončani so bili zadnjič državni prvaki leta 2013.

Po šestih zaporednih naslovih državnih prvakov je Krka v minuli sezoni ostala celo brez uvrstitve na zaključni turnir. Zadovoljiti se je morala s končnim petim mestom. Njena zasedba bo nespremenjena, tako da bodo v ekipi Lorencio Lupulescu, Neven Karković, Tilen Novak, Aljaž Šmajcelj, Lorencio Lupulesku, Neven Karković in Tomaž Kralj.

Mengeš I je lansko sezono končal na šestem mestu. Nekaj podobnega ali pa korak višje si v klubu želijo tudi v letošnji sezoni. Trener ostaja Gregor Gostiša, od lanske ekipe ne bo več Davida Orešnika, ki se bo posvetil vodenju druge ekipe, ki bo igrala v drugi ligi, če se bo seveda igrala, ostala pa sta Klemen Jazbič in Andraž Avbelj, ki sta se jima pridružila nadarjena Rok Trtnik in Aljaž Frelih. »Na začetek prvenstva smo se dobro pripravili, je pa tako, da nam manjka tekem in vprašanje je, v kakšni formi so igralci,« je bil kratek v napovedi Žiga Zupan, predsednik NTK Mengeš.  

Savinja je v primerjavi z lansko sezono oslabljena za Jureta Slatinška, ki je odšel v ŠD SU, zato pa so prvi ekipi pridružili dva svoja mlada igralca, Brina Vovka Petrovskega in Matica Čoparja. Od lani so ostali Jaka Golavšek, ki je tudi trener ekipe, Patrik Rosc in Oskar Rosc. Prvi cilj je obstanek v ligi in uveljavitev mladih igralcev.

Z večjimi ambicijami v novo sezono vstopa novomeški ŠD SU, lanskoletni novinec med najboljšimi slovenskimi klubi. »Trenažni proces smo vseskozi vzdrževali na različne načine. Vsem nam pa manjkajo tekme, ki se jih že veselimo. Močnejši bomo za Jureta Slatinška in temu primerni bodo cilji. Prvi cilj je uvrstitev v končnico državnega prvenstva, verjamem pa, da smo sposobni tudi več. Ker se bo odigrala liga po prilagojenem in skrajšanem programu, bo vsak spodrsljaj imel večjo težo in bo vsaka tekma toliko bolj pomembna. Sam bom poskušal ohraniti lanski pridobljeni naziv najboljšega igralca SNTL, me pa veseli, da na treningih tu in tam izgubim tudi kakšen niz, kar pomeni, da naši mlajši igralci napredujejo,« se nove sezone veseli izkušeni Uroš Slatinšek, igralec in trener novomeškega drugega prvoligaša. Ob bratih Slatinšek bodo za ŠD SU igrali še brata Jožko in Mitja Omerzel ter Domen Zupančič. Ker vsaj za zdaj gledalci ne bodo mogli spremljati tekem slovenske lige, so se v ŠD SU odločili za neposredne prenose v živo. Vsekakor pohvalna poteza, ki bi ji lahko sledili tudi drugi slovenski klubi.

Za Arrigoni, ki je bil lani deveti, v novi sezoni ne bo več igral Taj Lavrič, ki se je vrnil v Vesno, že od lanske sezone pa ima težave z zdravjem obetavni Matija Novel, tako da je vprašanje, kdaj se bo lahko pridružil soigralcem. »Iz lanske sestave ostaja le Erik Paulin, poleg njega pa bosta igrala še izkušenejši Simon Frank ter mlajši Uroš Žavbi. Cilj ekipe je obstati v prvi namiznoteniški ligi,« je želja predsednika kluba Igorja Novela.

Po letu dni se je med najboljše slovenske klube vrnil Kajuh Slovan, ki ga vodi Miloš Živkovič Peperko. Ekipa v postavi Andraž Novak, Denis Pintar, Domen Peperko, Mihael Kocjančič in Anže Zrimšek Žiger si po zasluženi zmagi drugi ligi želi predvsem obstanka v ligi.

Pari 10. kroga v 1. SNTL moški, sobota, 13. marec: Mengeš – Maribor, Xiom Muta – Savinja I, Kajuh Slovan – Arrigoni, Krka – Kema Puconci, Fužinar Inter Diskont – ŠD SU.

 Klubi v 1. SNTL moški

ŽNTK Maribor: Gregor Komac, Matevž Črepnjak, Tomaž Roudi, Mladen Kuntner, Redy Petrović – Mihelič. Trener: Mirko Milovančevič.

Fužinar Inter Diskont: Mitja Horvat, Aljaž Godec, Žiga Kristijan Žigon, Luka Breznik, Darko Jamšek. Trener: Darko Jamšek.

Xiom Muta: Matic Slodej, Boštjan Kraser, Andrej Godec, Blaž Lapajne, Jure Kaker. Trener: Matej Petar.

Kema Puconci I: Tomaž Pelcar, Damjan Zelko, Luka Norčič, Mirko Unger, Primož Gider Trener: Mirko Unger.

Krka: Tilen Novak, Aljaž Šmajcelj, Lorencio Lupulesku, Neven Karković, Tomaž Kralj. Trener: Danijel Šarlah.

Mengeš I: Klemen Jazbič, Andraž Avbelj, Rok Trtnik in Aljaž Frelih. Trener: Gregor Gostiša.

Savinja I: Jaka Golavšek, Patrik Rosc, Oskar Rosc, Brin Vovk Petrovski, Matic Čopar. Trener: Jaka Golavšek.

ŠD SU I: Uroš Slatinšek, Jure Slatinšek, Jožko Omerzel, Mitja Omerzel, Domen Zupančič. Trener: Uroš Slatinšek.

Arrigoni: Erik Paulin, Matija Novel, Simon Frank, Uroš Žavbi, Tomi Pugliese Štuva. Trener: Zdenko Švab.

Kajuh Slovan: Andraž Novak, Denis Pintar, Domen Peperko, Mihael Kocjančič, Anže Zrimšek Žiger. Trener: Milošem Peperko Živkovič.

To je sporoči Miha Štamcar. (konec)