08.10.2021 ob 09:27
Deli članek
Po odstopu Vesne prvi favorit Kajuh-Slovan

Ljubljana (MOREL)- Letošnje državno prvenstvo v prvi ženski namiznoteniški ligi se bo začelo v okrnjeni zasedbi, z le osmimi klubi, kajti v zadnjem trenutku se je branjenju naslova odpovedala Vesna, ki je lani igrala z dvema ekipama. Izpadel je Rakek, prvič v zgodovini slovenske samostojne države pa bo med najboljšimi klubi zaigrala novomeška Krka. Največ možnosti za naslov državnih prvakinj strokovnjaki pripisujejo Kajuh-Slovanu, ki je pred slabimi tremi tedni že osvojil pokalni naslov.

»Za izstop iz lige smo se odločili s protesta do selektorice ženske reprezentance, ker na reprezentančne akcije ni klicala naše najboljše igralke, Ivano Zero, ki je tudi aktualna posamična državna prvakinja. Sprašujemo se, kaj bi morala še osvojiti, da bi si zaslužila mesto v reprezentanci. Hrvati imajo recimo točno določena pravila, ki se jih držijo,« je nepričakovano potezo aktualnih državnih prvakinj pojasnil Bojan Pavič, trener zaloške ekipe, ki je v lanski sezoni v izenačenem finalu končnice premagala Kajuh Slovan. V njihovi odsotnosti bodo v vlogi prvih favoritinj prav Kodeljevčanke.

Že v prvem krogu derbi v Izoli

»Dekleta se dobro pripravljajo od začetka avgusta in že čutimo malo nervoze pred prvo tekmo. Tekme prvega kroga so za nekatere igralke naporni, stresni, za druge manj in upam, da bo začetek sezone za nas uspešen, kajti v Izoli nas čakajo tehnično zahtevne nasprotnice. Trenirali smo redno in dovolj, da se lahko letos ponovno potegujemo za naslov in upam, da nam bo uspelo. Izstop Vesne iz lige nas je zelo presenetil in hkrati osiromašil ligo. Izgubili smo zelo dobro ekipo in igralke, ki imajo veliko znanja in izkušenj. Žalosti me, da igralke ne najdejo pravih motivov za igranje ali pa da odhajajo v tujino, ko pa bi z igranjem za domače klube ligo kvalitetno izenačili in izboljšali,« je pred derbijem prvega kroga dejala Špela Polončič, trenerka Kajuh-Slovana, ki bo v novi sezoni igral v nespremenjeni zasedbi, se pravi z Laro Opeko, Tjašo Novak, Enyo Moltaro, Nušo Bolte, Aljo Benčino in Tajdo Šabanov.

Tudi Izolčanke, ki so lani po štirih zaporednih naslovih prvenstvo končale na tretjem mestu, v novo sezono vstopajo s podobno ekipo in podobnimi cilji. Njihova prva igralka bo še naprej Jana Ludvik, njihove mlajše igralke bodo leto dni starejše in temu primerno bolj izkušene. Čeprav bo prvenstvo še dolgo, pa bo sobotni derbi med Arrigonijem in Kajuh-Slovanom delno že dal določene odgovore.

Pucončanke po lanskem četrtem mestu z bolj skromnimi cilji

Z uvrstitvijo v končnico državnega prvenstva so bili lan v Puconcih več kot zadovoljni s sezono, ki jo bodo letos začeli v Logatcu. »Letos bomo igrali v zelo pomlajeni zasedbi, saj je začasno športno pot končala naša najboljša in najizkušenejša igralka Staša Matis in glede na to, da v letošnji sezoni naša najboljša igralka Ana Kovačec začenja s študijem v Ljubljani in bo težko uskladila še športne obveznosti, so naši cilji v letošnji sezoni skromni. Glavni cilj je obstanek v ligi in prikazati dobre igre ter počasi vpeljevati v ekipo naše zelo mlade perspektivne igralke. Za ekipo bodo igrale: Ana Kovačec, Blažka Harkai ter kadetinje Ema Crnkovič, Živa Dogar, Ana Gergek. Edini favorit za naslov je ekipa Kajuh Slovana,« je o pričakovanjih pred novo sezono povedal Mirko Unger, trener Keme iz Puconcev.

Če so cilji Pucončank v novi sezoni morda nekoliko bolj skromni, kot v lanski, to zagotovo ne velja za Logatčanke, ki so večji del sezone igrale brez svoje najboljše igralke, Nine Zupančič. Z njo v ekipi bodo najverjetneje med kandidatkami za končnico.

Narediti še korak naprej

V svoji prvi prvoligaški sezoni so Cirkovce za las ostale brez končnice. Kar ji ni uspelo v lanski, bodo skušale popraviti v letošnji sezoni. V prvem krogu bodo proste, v drugem bodo prihodnjo soboto doma igrale z Arrigonijem. »Priprave na novo sezono so potekale normalno po programu, z izjemo ene igralke, ki je zaradi poškodbe izpustila uvodna dva tedna priprav. Jedro ekipe bo enako kot v lanski sezoni, temu primerni bodo cilji,« je povedal Danilo Piljak, trener NTK Cirkovce, ki obžaluje, da v ligi letos ne bo Založank. »Odstop zaloške ekipe, ki je imela v svojih vrstah izkušene in kakovostne igralke v prvi vrsti pomeni velik upad kakovosti 1. SNTL za ženske. Vsekakor je ekipa Vesne predstavljala tudi navdih mlajšim igralkam s tem, ko so se lahko le te pomerile z že uveljavljenimi igralkami, ki jih je ekipa Vesne zagotovo imela. V njihovi odsotnosti največ možnosti za naslov pripisujem lanskim državnim prvakinjam.«

Prvič tudi novomeška Krka

Razveseljivo je, da se bo prvoligaški ženski namiznoteniški karavani pridružila tudi novomeška Krka. »Po desetletjih odsotnosti v konkurenci ženskih ekip - vrsta novomeških deklet je nastopila v sezoni 1978-79 1. SNTL in zasedla deseto mesto -, je dozorel čas za nadarjeno vrsto mladih krkašic. To soboto bodo Kim Kastelic, Tija Kastelic, Ana Blatnik in Lara Šenica svoj ekipni krst v državni ligi doživele v Šempetru pri Gorici. Na tekmah bo ekipo spremljala trenerka Manca Fajmut,« so sporočili iz novomeškega kluba, ki bo imel proti Letriki vse prej kot lahko delo. Vrtojbčanke iz leta v leto napredujejo, z vse boljšima Saro Tokić in Evo Cerkvenič ter nekoliko izkušenejšima Gajo Mavri in Tino Mozetič pa se lahko nadejajo tudi boja za končnico.

Nekaj podobnega velja tudi za ravenski Inter Diskont, ki bo v prvem krogu prost. Svoj ognjeni krst v novi sezoni državnega prvenstva bodo imele Ravenčanke prihodnjo soboto prav proti Letriki. V pokalu Slovenije so v finalu izgubile s Kajuh-Slovanom, v polfinalu pa so bile s 3:2 boljše do Keme. Polona Horvat, Nuša Kadiš, Lea Kadiš in Nika Pandev bodo zagotovo trd oreh za vsako ekipo.

Pari 1. kroga 1. SNTL za ženske

Sobota, 9. oktober: Letrika – Krka, Logatec – Kema Puconci, Arrigoni – Kajuh-Slovan, Inter Diskont in Cirkovce sta prosta.

To je zapisal Miha Štamcar. (konec)