20.04.2021 ob 22:22
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- V Guimaresu na Portugalskem se bodo v sredo s kvalifikacijskimi tekmami v skupinah začele evropske posamične kvalifikacije za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Med 40 udeleženkami, ki se bodo borile za štiri prosta mesta, sta tudi Katarina Stražar in Ana Tofant. Stražarjeva bo igrala v skupini z Belorusinjo Darjo Trigolos, Belgijko Liso Lung in Litovko Kornelijo Riliskyte, medtem ko Tofantovo za napredovanje v glavni žreb čakajo dvoboji s Sabina Šurjan iz Srbije, Britanko Tin-Tin Ho in Bolgarko Polino Trifonovo.

Na svetovni lestvici je od obeh Slovenk na Portugalskem višje uvrščena Tofantova, ki je na 242. mestu, v svoji skupini pa si bo eno od prvih dveh mest, ki vodita v nadaljnje kvalifikacije, skušala priboriti v konkurenci sovrstnice, 22-letne Hojeve (94. na svetovni lestvici), leto dni mlajše Šurjanove (137.) in šest let starejše Trifonove (407.).

»Žreb mi je namenil nasprotnice, s katerimi do zdaj še nikoli nisem zmagala oziroma sploh proti njim še nisem igrala, vendar pa mislim, da je v moji skupini mogoče prav vse. S Šurjanovo sva že nekajkrat igrali, vendar je še nikoli nisem premagala, z Angležinjo Ho sem nazadnje igrala še kot mladinka, medtem ko z Bolgarko Trifonovo še nikoli nisva stali na nasprotni strani mize. Za preboj iz skupine bo definitivno treba pokazati zelo dober namizni tenis. S svojo formo sem zadovoljna, tako v tem trenutku kot tudi na splošno skozi celotno letošnjo sezono,« je dobro razpoložena pred sredinimi uvodnimi tekmami 22-letna Tofantova, ki bo v sredo igrala s Hojevo in Trifonovo, v četrtek pa še s Šurjanovo.

Dobro razpoložena je tudi Stražarjeva, ki bo čez dobrih deset dni dopolnila 21 let. Konkurentke trenutno 303. igralka sveta v njeni skupini bodo njeni sovrstnici Trigolosova (101.) in Lungova (110.) ter tri leta mlajša Riliskytejeva (323.). »Dejstvo je, da bi bila lahko skupina tudi bolj ugodna, res pa je, da bi bila lahko tudi težja. Vse igralke poznam, pred nekaj časa pa sem že igrala tako s Trigolosovo kot z Lungovo, obakrat pa sem izgubila. Ker z njima nimam dobrih izkušenj, me je sicer malo strah, vendar bom vsekakor naredila vse, da vse tri dvoboje skušam dobiti. Prvi cilj bo priti iz skupine, v zadnjem času igram dobro, le še malenkost se moram navaditi na dvorano, odboj žogice, potem pa v boj,« je odločna levoroka Stražarjeva. Njena prva nasprotnica v sredo bo Lungova in nato še Riliskytejeva, medtem ko se bo s Trigolosovo pomerila v četrtek.

Ker je bila selektorica slovenske ženske reprezentance Vesna Ojsteršek konec prejšnjega tedna pozitivna na testu na covid, je namesto nje v Guimaresu Dane Šarlah, Na Portugalskem ni slovenskih predstavnikov, saj si je moška izbrana vrsta lani konec januarja prvič v zgodovini priborila nastop na olimpijskih igrah tudi med ekipami, zato že ima rezervirani dve mesti na olimpijskem posameznem turnirju. 

To je sporočil Miha Štamcar. (konec)