23.10.2023 ob 14:45
Deli članek
Udeležila se ga je tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel

Ljubljana (MOREL)- Ta vikend je ena najstarejših srednjeevropskih zdravniških organizacij, ustanovljena leta 1861, Slovensko zdravniško društvo, organizirala 160. kongres in redno letno skupščino. V okviru stanovske teme so vabljeni predavatelji in udeleženci kongresa razpravljali o poenotenju trajanja specializacij z evropskimi programi, v okviru strokovne teme pa o kakovosti in varnosti v zdravstvu. Predavanj na temo kakovosti in varnosti v zdravstvu, ki sta jo moderirala predsednica Glavnega strokovnega sveta SZD Maja Šoštarič in podpredsednik SZD Dejan Bratuš, se je udeležila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. S tem nadaljuje stroka z zdravstveno politiko začeti dialog, ki naj bi privedel do institucionaliziranega nadzora kakovosti in varnosti v javnem zdravstvu.

V okviru kongresa SZD vsako leto poteka tudi podelitev priznanj Slovenskega zdravniškega društva (častno članstvo, Dergančevo in Dolenčevo priznanje) in nazivov primarij, ki jih podeli ministrstvo za zdravje. Predsednik SZD Radko Komadina je na kongresnem večeru podelil častno članstvo Simonu Hermanu, Edvini Gregorič in Kseniji Geršak. Priznanje Franca Derganca za medicinsko publicistiko je za avtorstvo, ureditev in izdajo Osnov medicinske imunologije in za so-avtorstvo, ureditev in izdajo Medicinske bakteriologije z mikologijo in parazitologijo prejel Alojz Ihan, priznanje prof. dr. Antona Dolenca za dosežke na področju etike in medicinske deontologije pa Matjaž Zwitter.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob podelitvi primariatov Marku Cukjatiju, Katarini Meštrovič-Popovič, Andreju Strahovniku, Rajku Vajdu in Uršuli Reš Muravec poudarila, kako pomembno je priznati izjemne dosežke in predanost strokovnjakov v našem zdravstvu, saj so ključni za kakovostno oskrbo naših državljanov.

V okviru prireditve je tudi povedala:»Tako kot vi sem se tudi jaz zavezala, da našim državljankam in državljanom zagotovim najboljšo možno zdravstveno oskrbo. Slovenski zdravstveni sistem potrebuje spremembe, pri katerih moramo sodelovati vsi deležniki zdravstvenega sistema. Predvsem pa moramo pozabiti na razlike, moramo se poslušati in seveda biti tudi slišani.«

V Slovenskem zdravniškem društvu se nadejajo tvornega sodelovanja med stroko in politiko in si želijo, da bi bila pravočasna in kakovostna zdravstvena oskrba vedno na voljo vsem prebivalcem. To je sporočila Ula Ukmar iz SZD. (konec)