02.04.2024 ob 23:31
Deli članek
Bodo znova slavili Kamničani?

Alan Košenina/ foto Klemen Brumec

Kamnik (MOREL)- Deset dni po velikem slavju v Kopru, ko so odbojkarji Calcit Volleyja v finalu Pokala Slovenije premagali i-Vent Maribor, se bosta ekipi v sredo, ob 17.30, spet pomerili med sabo. Tokrat v prvi polfinalni tekmi končnice prve odbojkarske lige za moške. Druga tekma bo na sporedu v soboto, 6. aprila, v Mariboru, morebitna tretja pa v sredo, 10. aprila, spet v Kamniku. Pred prvo tekmo smo se pogovarjali z Alanom Košenino, kamniškim liberom, ki je bil v Kopru izbran za najboljšega igralca finalne tekme.

Za uvod se morava še enkrat dotakniti finalne pokalne tekme v Kopru, ki je bila z obeh strani zelo kakovostna. Če ste teden dni prej v Pliberku navkljub izgubljenemu nizu dokaj prepričljivo prišli do zmage v finalu srednjeevropske lige, ste se morali v Kopru zanjo veliko bolj potruditi.

»V Pliberku smo mi igrali zelo dobro, Mariborčani pa na tisti tekmi niso pokazali tistega, kar znajo, vendar smo vedeli, da bodo v Koper prišli v popolnoma drugačni luči. Igrali so zelo dobro, v drugem nizu so bili bližje zmagi, tako da smo zavedali, da bomo morali ponoviti igro iz Pliberka, če ne celo boljšo. Na koncu nam je to uspelo.«

Za Calcit Volley je v zadnjem desetletju, čeprav je osvojil tri pokalne lovorike, veljalo, da običajno v finalnih tekmah ostaja praznih rok, toda letos ste v tednu dni prišli do kar dveh lovorik. Ali je bila zmaga v srednjeevropski ligi dejansko nekakšna prelomnica?

»Vedeli smo, da smo sposobni zmagovati, kar smo med sezono večkrat dokazali, v vsakem primeru pa je dobro, da smo obe lovoriki osvojili še pred odločilnimi tekmami v sezoni, ko se bo odločalo o naslovu državnega prvaka. Zagotovo je to zdaj določena psihološka prednost za nas.«

Pred vami je nov obračun z Mariborčani, že osmi v letošnji sezoni. Čeprav ste jih šestkrat premagali, so v Kopru samo še enkrat več dokazali, da bodo tudi v polfinalu končnice trd oreh.

»Rezultati medsebojnih tekem dejansko govorijo v našo korist, vendar to prav nič ne pomeni. V vsakem primeru gre za neugodno ekipo, ki zna igrati dobro odbojko, zato bo ta polfinalna serija čisto svoj dogodek, čisto nove tekme in čim hitreje bomo morali pozabiti, da smo jih v enem tednu dvakrat premagali. Že v sredo bomo morali tekmo začeli stoodstotno, brez kakršnegakoli podcenjevanja ali polovičarstva. Pomembna bo vsaka točka, vsak niz …«

V letošnji sezoni so bili ob poljski ekipi Projekt Varšava v pokalu Challenge, ki je pred dobrim mesecem tudi osvojila ta pokal, prav Mariborčani tisti, ki so vas edini premagali v Kamniku.

»Da, res je. Takrat smo odigrali eno najslabših tekem v sezoni, na drugi strani je njim uspevalo prav vse. Zagotovo nam je bila tista tekma ena dobra šola za oba finalna obračuna in vse preostale tekme, ki si bodo še sledile v polfinalu končnice. Videli smo, kaj se lahko zgodi, če ne igramo na svoji najvišji ravni, zato bomo morali ves čas držati dober sprejem in biti bolj udarni na servisu. To sta dve osnovi, ki prinašata rezultat. Predvsem servis nam je v letošnji sezoni velikokrat delal težave. Vedno, ko nam servis ni stekel, smo bili ranljivi tudi proti veliko slabšim ekipam, z dobrim servisom pa smo pokazali, da lahko igramo z vsemi. Če bomo servirali, kot znamo, bi lahko imeli lepo podlago za celotno tekmo.«

Zelo dobro poznate mariborskega trenerja Sebastijana Škorca, ki bo zagotovo iz svoje ekipe skušal stisniti zadnje atome moči in pričakujemo lahko, da bodo v Kamnik prišli zelo motivirani?

»V polfinalu končnice motivacija ni težava za nobeno ekipo, kajti prav vsaka si želi igrati v finalu. Če kdo slučajno ni motiviran, je bolje, da potem ostane doma in to velja za obe strani. Dobro poznam odbojkarje Maribora, zato vem, da bodo v Kamnik prišli z željo, da nas presenetijo, toda tudi mi hočemo in moramo zmagati, kajti tisti glavni cilj sezone, je šele pred nami. Da bi ga lahko uresničili, moramo v polfinalu preskočiti Mariborčane. Dva od treh ciljev smo dosegli, želimo še tistega tretjega, ki največ prinaša.« Pogovarjala se je Mateja Živoder. (konec)