14.09.2023 ob 21:54
Deli članek
Boj za zlato odličje nam odvzeli Poljaki

 

Rim (MOREL)- V polfinalu evropskega prvenstva so slovenski odbojkarji prvič na letošnjem tekmovanju morali priznati premoč tekmecem. Poljska je bila v Rimu boljša.

SLOVENIJA : POLJSKA 1:3 (23, -21, -20, -21)
Slovenija: Pajenk 7, Planinšič 1, Kozamernik 7, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Štern, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 15, Možič 15, Mujanović. Selektor: Gheorghe Cretu.
Poljska:
Popiwczak, Kaczmarek 14, Kurek, Klos, Leon Venero 25, Bednorz, Sliwka 10, Lomacz, Kochanowski 6, Semeniuk, Zatorski, Janusz, Fornal, Huber 10. Selektor: Nikola Grbić

Slovenske odbojkarje v soboto ob 17.30 v dvorani PalaLottomatica čaka boj za bron. Prepreka na poti do tako želene kolajne, četrti v zgodovini nastopov med evropsko smetano, bo poraženka drugega polfinalnega dvoboja med Italijo in Francijo. Izbranci selektorja Gheorgheja Cretuja so proti Poljakom prvič na letošnjem EuroVolleyju morali priznati premoč tekmecem. V Varni so opravili s skupinskim delom in prvo polovico končnice. Na sedmih tekmah so vpisali prav toliko zmag – proti Ukrajini (dvakrat), Finski, Španiji, Hrvaški, Bolgariji in Turčiji. Druga zmaga proti Ukrajincem jim je tudi prinesla selitev v večno mesto.

V polfinalni dvoboj se je Slovenija podala s preverjeno postavo. Sestavljali so jo sprejemalci Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Rok Možič, pri čemer je slednji zapolnil vrzel na korektorskem mestu, podajalec Gregor Ropret, srednja blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik ter prosti igralec Jani Kovačič.

Na uvodu obračuna sta ekipi uspešno zaključevali napade, po 6:6 pa so Poljaki po dobrih obrambah prišli do dveh nasprotnih napadov, ki sta ju za pobeg na 8:6 zaključila Norbert Huber in Lukasz Koczmarek. A Slovenci so hitro strnili svoje vrste. Po uspešnem napadu Možiča in bloku Kozamernika je bil izid znova poravnan, tedaj na 8:8.

Na dve točki naskoka so Poljaki znova ušli pri 14:12, ko je slovenski napaki pri servisu in slabšemu sprejemu sledil nasprotni napad Koczmareka. V drugo so se poljski odbojkarji v ospredju zadržali nekoliko dlje časa. Uspešen napad Kozamernika in poljska napaka pri napadu sta izid znova poravnala na 16:16.

Poljakom so nato Slovenci tesno dihali za ovratnik vse do sredine končnice, ko je stvari v svoje roke vzel Kozamernik. Najprej je uspešno zaključil napad, za tem pa v bloku umaknil roke in izsilil poljsko napako za 22:21. Nesrečno posredovanje v obrambi je izid nazadnje poravnalo na 23:23. Sledili sta poljski napaki – najprej osma pri servisu, nato še pri napadu, ki sta niz sklenili s 25:23.

Slovenija je nadaljevala z dobro igro in v drugi del tekme po dveh zaporednih asih Čebulja vstopila z rezultatom 5:2. A dobro je začela servirati tudi Poljska, ki je tako na slovenske sprejemalce vršila hud pritisk. Po asu zvezdnika Wilfreda Venera Leona je prednost prvič poskočila na pet točk (17:12). Slovenski odbojkarji so za tem stopili skupaj. Napad Kozamernika, blok Pajenka in poljska napaka v napadu so Slovenijo približale na 18:20 in tekmece poslale na posvet. Za dve točki je slednja zaostajala še po novi poljski napaki za 20:22, niz se je zaključil s 25:21.

V tretjem delu sta bili ekipi v prvi polovici izredno poravnani, nato pa je slovensko reprezentanco doletela velika nesreča. Pri 12:12 je pri poskusu bloka Ropret pri pristanku poškodoval gleženj in z igro ni mogel nadaljevati. Poljaki so to izkoristili in z napadoma Aleksandra Šliwke in Leona ušli na 17:13. Slovenski kapetan Urnaut je za tem z napadom in asom še znižal na 15:17, a so se Poljaki s protinapadoma Koczmareka in Jakuba Kochanowskega takoj vrnili na štiri točke naskoka in niz uspešno pripeljali h koncu. Do vodstva z 2:1 so se prebili s 25:21.

Po zaostanku Slovenci niso vrgli puške v koruzo. V začetku četrtega niza so držali ravnotežje, z napadom Pajenka izid izenačili na 11:11, a sledile so minute Poljakov. Ti so izkoristili napake v slovenski igri, ob tem je Leon dodal asa, Šliwka pa uspešno zaključil nasprotni napad za 17:11. Po odmoru na Cretujevo zahtevo so Slovenci krenili na juriš, se po nasprotnem napadu Čebulja in z asom Urnauta približali na 20:22, za kaj več pa jim je zmanjkalo moči. Poljska je niz zaključila s 25:21.

Pri Sloveniji sta bila s po 15 točkami najboljša Čebulj in Možič, 10 jih je dodal kapetan Urnaut.

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je do danes trikrat v domovino že vrnila s kolajno. Vse iz let 2015, 2019 in 2021 so bile srebrnega leska. V soboto bo imela priložnost, da tekmovanje prvič sklene z zmago.

Jani Kovačič, reprezentant Slovenije: »Težko je reči karkoli pametnega po taki tekmi. Glave so še vedno vroče, tako kot so bile med tekmo. Na trenutke smo bili preveč nervozni. Če ni bilo tako kot smo si zamislili, smo bili jezni eden na drugega in nismo stali skupaj tako kot na prejšnjih tekmah. Danes so bili Poljaki zagotovi zreli, da bi jih premagali, a danes smo premagali sami sebe.«

Alen Pajenk, reprezentant Slovenije:»Težko je po porazu, predvsem v polfinalu. A ne glede na to, danes so bili Poljaki boljši, treba jim je čestitati. Igrali smo igrali z enim igralcem manj, a nič zato, Uroš je bil dobro pripravljen in mislim, da nam je zelo pomagal. Zdaj še boj za bron. Ne bo nam lahko. Morali se bomo ohladiti, si dan počitka vzeti kot dobro in iti na medaljo.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije:»Poškodba Grega nas je malo vrgla iz nekega ritma, a je treba priznati, da so danes Poljaki naredili razliko na servisu in bloku. Dobro so pritiskali in niso delali preveč napak, predvsem pa so bolj agresivni skozi celotno tekmo. Nismo pričakovali, da se bo zgodilo, kar se je in na žalost v najbolj nehvaležnem trenutku. A čestitati moramo Urošu. Zanj zagotovo ni bilo lahko, da je prišel v igro, nepričakovano in na tako pomembni tekmi. Skušali smo si pomagati med seboj, a so bili Poljaki danes premočni.«

To je sporočil Aljaž Močnik. (konec)