08.06.2023 ob 11:05
Deli članek
Bolgari bili za odtenek boljši in srečnejši

Nagoja (MOREL)- Slovenski odbojkarji se po uvodnih dveh tekmah lige narodov nahajajo pri polovičnem izkupičku. V japonski Nagoji so po sredini zmagi proti Srbiji manj kot 19 ur kasneje morali priznati premoč Bolgariji z 0:3.

Pred slovensko izbrano vrsto je sedaj enodnevni tekmovalni premor, med vikendom pa jo čakata še preostala dvoboja na Daljnem vzhodu. V soboto se bo pomerila s Francijo, v nedeljo pa še z Iranci. Obe tekmi se bosta začeli ob 5.40 po slovenskem času. Slovenski selektor Gheorghe Cretu je pred drugim preizkusom v ligi narodov v začetni postavi poskrbel za manjšo spremembo in sicer je na mesto korektorja posadil Mateja Köka. Poleg njega je na igrišče poslal še podajalca Gregorja Ropreta, srednja blokerja Alena Pajenka in Jana Kozamernika, prostega igralca Janija Kovačiča ter sprejemalca Tineta Urnauta in Roka Možiča.

Na začetku dvoboja je Pajenk prikazal nekaj dobrih potez v napadu, a so se Bolgari po napakah slovenske reprezentance dokopali do vodstva z 11:9 in Cretuja prisilili v prvi odmor. Kozamernik je z dobrim servisom poskrbel za znižanje zaostanka na 11:12, nakar je na posvet odšla tudi bolgarska izbrana vrsta. Ta ji je pomagal, saj se je uspela povzpeti na tri točke naskoka (15:12). Slovenski voz je tedaj potegnil kapetan Urnaut, ki je z uspešnim napadom in asom izid poravnal na 15:15.

Slovenski odbojkarji so s servisi še naprej vršili pritisk na tekmece, a so se ti pri sprejemih dobro odzivali. Po bolgarski napaki je bil rezultat poravnan na 19. točki, nakar je Cretu v želji po uspešnejšem obrambnem bloku segel po taktični menjavi in namesto Ropreta na igrišče prvič poslal Klemna Čebulja. Sledila je napeta končnica, v kateri je ogled video posnetka najprej razveljavil točko Bolgarije za zmago s 25:23, je pa zato po slovenski napaki slednja prišla do osvojenega niza s 26:24.

Tudi v drugem nizu so Bolgari igrali na visoki ravni, slovenski odbojkarji pa so sledili njihovemu ritmu. Potem ko sta obe ekipi uspešno zaključevali svoje napade sta Kök z napadom in Urnaut z asom poskrbela za vodstvo s 16:14, a z dobro igro v bloku so Bolgari hitro prišli do zasuka. Pri zaostanku za dve točki (17:19) je Cretu segel po novem odmoru. Njegovi izbranci so se za tem tekmecem uspeli približati na 19:20, nato pa je namesto Köka in Ropreta na igrišče znova poslal Čebulja in prvič tudi Uroša Planinšiča. Dvojec je takoj poskrbel za izenačenje na 20. točki, po bloku Čebulja pa je Slovenija stopila v ospredje z 22:21. Bolgarski selektor Plamen Konstantinov je nemudoma segel po novem odmoru. Slovenski tekmeci so nato ujeli priključek, z dvema zaporednima asoma Nikolaja Koleva ušli na 24:22 in niz zaključili s 25:23.

Bolgari, ki so dobro servirali skozi celoten obračun, se pri tem segmentu igre niso izjalovili niti v tretjem delu. Ob tem je bil v napadu izjemno razpoložen Aleksandar Nikolov, na koncu s 16 točkami najbolj učinkovit v bolgarski vrsti. Z njegovo pomočjo je slednja ušla na 16:12. Slovenija nato kljub številnim poizkusom ni uspela vzpostaviti ravnotežja in morala priznati premoč tekmecem s 17:25.

Proti Bolgarom, ki bodo slovenski reprezentanci nasproti stali tudi v začetku septembra v prvem delu evropskega prvenstva, je bil s 13 točkami najboljši Urnaut, osem jih je dodal Čebulj, sedem pa Možič.

Turnir v Nagoji je prvi izmed treh, na katerem bo nastopila slovenska reprezentanca v prvem delu lige narodov. V prihodnjih tednih se bosta podobna dogodka zvrstila še v francoskem Orleansu (20.-25. junij) in Pasay Cityju (4.-9. julij) na Filipinih. Na vsakem Slovence čakajo štiri tekme, na koncu pa se bodo v primeru uvrstitve med najboljšo osmerico prebili še v končnico, ki jo bo gostil poljski Gdansk.

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije: "Na tekmi smo imeli svoje možnosti. Tako je bilo tudi v tretjem nizu do rezultata 14:12. Bolgari so s servisi skozi celoten obračun vršili pritisk in v igri vlekli dobre poteze. Ob takšnem poteku igre tekmec slej ali prej stopi pred tebe. Na drugi strani mi izza zadnje črte nismo bili tako uspešni. V veliko primerih jih nismo niti prisilili, da bi igrali. V ključnih trenutkih smo na sprejemih ujeli napačne bolgarske odbojkarje, ob tem pa v igri napravili precej napak in dotikov mreže. V večini dvoboja so bili Bolgari boljši tekmeci in zasluženo zmagali. Sedaj je potrebno ohladiti glave in si ogledati napake. Imamo izkušene igralce, ki se dobro zavedajo, kaj se je zgodilo, zato ni potrebno veliko premišljevati. Osredotočiti se je potrebno že na naslednjo tekmo."

Matej Kök, slovenski reprezentant: "Z rezultatom ne moremo biti zadovoljni. Žal mi je za razplet prvih dveh nizov, ko smo bili blizu tekmecem, a so nas od ugodnejšega razpleta ločile malenkosti in nekaj naših odvečnih napak. V tretjem delu se je potem zgodilo kar se je. Čestitke Bolgariji za odlično odigrano tekmo. Mi se moramo sedaj kar najbolje pripraviti na naslednji preizkus v soboto proti Franciji."

Jani Kovačič, slovenski reprezentant: "Od začetka tekme je bilo vidno, da so Bolgari sproščeni, saj niso bili v vlogi favorita. Igrali so res odlično, v vseh elementih igre so bili boljši od nas. Če potegnem črto so zasluženo zmagali. Mi smo imeli svoje priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili."

LIGA NARODOV

Prvi turnir, Nagoja (Japonska), 6.-11. junij:

2. krog, četrtek, 8. junija:
SLOVENIJA : BOLGARIJA 0:3 (-24, -23, -17)
Slovenija:
Urnaut 13 (2 asa), Čebulj 8 (1 blok), Možič 7 (2 bloka), Kozamernik 5 (1 as), Kök 5, Pajenk 4, Ž. Štern 1, Ropret 1, Planinšič, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič. Selektor: Gheorghe Cretu.
Bolgarija: Nikolov 16, Atanasov 13 (2 bloka), Grozdanov 9 (4 bloki), Dimitrov 9 (1 blok in 1 as), Kolev 6 (3 asi), Bratoev, Gotsev, Asparuhov, Seganov, Karjagin, Božilov, Penčev, Dobrev, Petkov. Selektor: Plamen Konstantinov.

3. krog, sobota, 10. junija, ob 12.40 (5.40 SLO):
FRANCIJA : SLOVENIJA ( spletni prenos na volleyballworld.tv)

4. krog, nedelja, 11. junija, ob 12.40 (5.40 SLO):
SLOVENIJA : IRAN ( spletni prenos na volleyballworld.tv)

Že odigrano, 1. krog, sreda, 7. junija:
SLOVENIJA : SRBIJA 3:1 (29, -19, 20, 21)

To je sporočil Aljaž Močnik iz OZS. (konec)