22.05.2023 ob 20:59
Deli članek
Čebulj in Kozamernik dopolnila reprezentančni mozaik

Čebulj in Kozamernik / OZS

Ljubljana (MOREL)- V ponedeljek je v Ljubljani moška članska odbojkarska reprezentanca vstopila v tretji teden priprav na ligo narodov. Treningom selektorja Gheorgheja Cretuja sta se priključila še zadnja izbranca, Jan Kozamernik in Klemen Čebulj. Po dveh tednih je romunski strokovnjak na slovenski klopi dočakal še zadnja »zamudnika«. 31-letni sprejemalec Čebulj in 27-letni srednji bloker Kozamernik sta bila še v prejšnjem tednu aktivna v klubskem okolju. Niz tekem za bron na Poljskem se je namreč razpotegnil na pet tekem, z zmago minuli torek pa sta vendarle osvojila kolajno, prvo za klub Rzeszowia po sedmih sezonah suše.

»Hvala bogu, da smo sezono zaključili tako pozno in z medaljo. Zame in za klub je to tretje mesto izjemnega pomena. Morda bi niz za bron lahko zaključili že prej, a je bila tudi zmaga na peti tekmi pred domačimi navijači vredna vsakega momenta!« veselja po zmagovitem zaključku klubske sezone ne skriva Kozamernik.

Ekipa slovenskih reprezentantov je v rednem delu poljskega ligaškega tekmovanja s 24 zmagami na 30 tekmah zasedla prvo mesto. S tremi zmagami se je po najkrajši poti sprehodila čez četrtfinale, na naslednji stopnici pa naletela na tedaj branilce naslova kasneje pa podprvake iz zasedbe Zaksa, ki so bili boljši s 3:0 v zmagah. »Morda nam je v končnici zmanjkalo nekoliko zbranosti in želje po še boljšem dosežku kot smo ga vpisali do tedaj,« pristavi Čebulj.

Tretje mesto je sicer za ekipo Rzeszowie vseeno velik uspeh, saj bo po sedmih letih klub znova nastopal v evropski ligi prvakov. Vanjo se bo podala brez Kozamernika, ki po dveh sezonah na Poljskem zapušča klub, medtem ko bo Čebulj tam igral tudi v prihodnje.

V končnici poljskega prvenstva jo je Čebulju nekoliko zagodla neprijetna poškodba, zato ni nastopil na vseh tekmah. A to je sedaj preteklost, na reprezentančnem treningu je že vadil s soigralci.

»Od zadnje reprezentančne tekme je minilo že kar nekaj časa, a glede na to, da smo dosegli enega največjih uspehov, smo bili sedaj le še bolj željni in lačni povratka na priprave izbrane vrste,« veselja ob vnovičnem snidenju z reprezentančnimi soigralci ne skriva Čebulj.

Nič manj zagret za trdo delo na treninge selektorja Cretuja ni prispel Kozamernik. »Četudi sva s Klemnom na priprave prispela kakšen dan kasneje, imava še veliko pred sabo. Želim si, da bi naslednjih pet mesecev minilo v pozitivni luči. Tako dolgo obdobje v reprezentančnem pogonu terja svoje, zato bo zelo pomembno, da ostanemo zdravi in da uresničimo vse naše želje,« pove najboljši srednji bloker evropskega prvenstva leta 2019 in doda: »Zavedamo se, da bo pomembna vsaka tekma. Če se nam na olimpijskih kvalifikacijah pripeti kakšen spodrsljaj, bomo po uspešnem predhodnem obdobju lahko bolj sigurni, da je cilj še vedno na dlani. Vsako tekmo bo potrebno vzeti kot novo, ločeno zgodbo in iz vseh tekmovanj iztržiti čim več.«

Kot že omenjeno je reprezentanca s tem tednom vstopila v tretji pripravljani ciklus, ki ga bo sklenila z gostovanjem na Nizozemskem. Tam se bo preko vikenda dvakrat pomerila z domačo izbrano vrsto. To bosta edini pripravljalni tekmi pred začetkom nastopov v ligi narodov, ki se s tekmo proti Srbiji za Slovenijo začenja 7. junija v japonski Nagoji.

To je sporočil Aljaž Močnik iz OKZ. (konec)