12.03.2023 ob 22:01
Deli članek
Dobra igra ni bila nagrajena s pokalnim naslovom

ACH Volley /foto Kolektiff

Velenje (MOREL)- ACH Volley – Calcit Volley 3:2 (-23, 22, 23, -22, 10) Rdeča dvorana, gledalcev 2000, sodnika: Atanasov, Miklošič.

ACH Volley: Mejal, Šket, Mašulović 2, Todorović 2, Bošnjak, Koncilja 13, Šestan 10, Kovačič (L), Gjorgiev 26, Videčnik 8, Kök 7, Šen 8. Trener: Radovan Gačič.

Calcit Volley: Planinšič 2, Mujanović 5, Vinkovič 8, Lazar, Klobučar 2, Košenina (L), Arsenoski, Okroglič 14, Sosa Sierra 19, Mitrašinović 2, Aponza 10, Pavlović 13. Trener: Jurij Žavbi.

Začetek srečanja je pripadel kamniškim odbojkarjem, ki so dobro servirali in tudi na račun napak tekmecev povedli z 10:7. Kmalu zatem se je poškodoval kamniški kapetan Jan Klobučar, zamenjal ga je Dino Vinkovič, varovanci Jurija Žavbija pa so kljub temu še naprej narekovali ritem in z blokom zaustavljali Ljubljančane, v obrambi je bil odličen Alan Košenina. Zadnji blok v nizu za vodstvo z 19:14 je vknjižil Sosa. Tudi v končnico je Calcit Volley vstopil z lepo prednostjo petih točk (23:18), vendar so aktualni slovenski prvaki s serijo točk poravnali na 24:24. Kamničani so se zbrali in slavili s 26:24.

V drugem nizu sta moštvi izmenično dosegali točke do rezultata 6:6, nato pa so napake ACH Volleyja Ljubljana in bloki odbojkarjev Calcit Volleyja Kamničane pri 11:8 pripeljali do treh točk naskoka. Po novem bloku se je strateg ljubljanske vrste Radovan Gačić odločil za menjavo Mateja K­öka s Klemnom Šenom, Filip Šestan in Matic Videčnik pa sta ob mreži poskrbela za preobrat ter vodstvo z 21:19. V končnici je svoje dodal še Danijel Koncilja, ljubljanska vrsta je bila boljša s 25:22.

ACH Volley Ljubljana je dobro predstavo prenesel tudi v tretji niz in hitro povedel s 7:3, Kamničani pa so v nadaljevanju predvsem po zaslugi razpoloženih Sose in Aponza pri 13:14 že izničili razliko, blok Jureta Okrogliča pa je pomenil izenačenje na 14:14. Ljubljanska ekipa se je vrnila v vodstvo, za kar je bil z dvema varanjema zaslužen tudi podajalec Vuk Todorović, ki je dosegel še as za 21:18. Šen je z blokom poskrbel za prvo zaključno žogo, a se je skupaj s soigralci zmage veselil šele pri 25:23.

V izenačenem četrtem nizu sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, spremljali pa smo atraktivno odbojko z lepimi izmenjavami in borbeno igro na obeh straneh. ACH Volley Ljubljana je vodil z 11:10, Calcit Volley pa je prek Nika Mujanovića in Uroša Pavlovića pri 14:12 prešel v vodstvo. Sledil je nov preobrat, ki ga je zrežiral Nikola Gjorgiev in Žavbija prisilil v odmor, vračala sta mladi Mujanović in Aponza, ki je z asom Kamničane popeljal do vodstva z 21:20. Videčnik z blokom in Gjorgiev z asom sta Ljubljančane vrnila v ospredje, nato pa so si le-ti privoščili tri napake in niz pri 25:23 prepustili tekmecem.

Na krilih zmage so Kamničani bolje odigrali uvodne točke odločilnega niza, a je ACH Volley Ljubljana po dobrih servisih Koncilje prek Šestana zrežiral preobrat za 7:4. Obrambe Janija Kovačiča so ljubljanski vrsti še naprej zagotavljale protinapade, Gjorgiev je bil uspešen za 9:5. Calcit Volley se je še boril, a je nato Mašulović trikrat blokiral za 13:7, in Ljubljančanom, ki so na koncu slavili s 15:10, pomagal osvojiti štirinajsto pokalno lovoriko.

Za najboljšo odbojkarico finala je bila izbrana Lorena Lorber Fijok iz vrst Nove KBM Branik, nagrado za najboljšega igralca finalnega obračuna pa je prejel kapetan ACH Volleyja Ljubljana, Nikola Gjorgiev.

Izjave po tekmi

Jurij Žavbi, trener Calcit Volleyja: »O tem, do si je kaj zaslužil, se lahko pogovarjamo, ampak na koncu je bilo 3:2 za ACH Volley in to je edino, kar šteje. Toda ne glede na poraz moram čestitati igralcem za borbo. Čeprav smo že pred tekmo verjeli, da lahko premagamo Ljubljančane, smo zdaj dokazali še enkrat več in naslednjo priložnost bomo imeli že v petek v finalu srednjeevropske lige. V petem nizu smo povedli z 2:0, vodili še s 4:2, nato pa smo v rotaciji ena, ko Mujanović napada iz cone štiri, Sosa Sierra pa iz cone ena, izgubili nekaj zaporednih točk. Ljubljančani so prišli do petih zaporednih točk in mislim, da je bilo na koncu to tisto, kar je odločalo zmagovalca.«

Alan Košenina, libero Calcit Volleyja: »Vsako tekmo kažemo, da smo ACH Volleyju blizu. S 3:0 še nismo izgubili in tudi tokrat je bilo tako. Morda nam je zmanjkalo malo zbranosti, določenim podrobnostim smo se morda nekoliko premalo posvetili. Bolje bi lahko odigrali lahke žoge, a mislim, da je že to, da smo bili kljub poškodbi Klobučarja, kar je bil za nas šok, konkurenčni in da smo osvojili dva niza, za nas velika stvar.«

Radovan Gačić je po tekmi dejal: “Pričakovali smo težko tekmo, saj so se vse dosedanje sicer končale v našo korist, a so bili nizi mnogokrat povsem izenačeni. Današnje tekme nismo odigrali tako, kot bi si želeli, na obeh straneh je bilo preveč napak, a za takšna finala je to značilno. Na koncu šteje le rezultat, z njim smo seveda zadovoljni.”

Nove pokalne lovorike je bil vesel tudi dolgoletni član ljubljanske vrste, Matic Videčnik: “Že izid kaže na zelo lepo predstavo. Mi smo začeli preveč nervozno. Želja osvojiti ta pokalni naslov je bila na obeh straneh zelo močna. Na žalost se je Calcitu poškodoval sprejemalec Jan Klobučar, a so ga uspeli nadomestiti in so kljub temu igrali zelo dobro. Obe ekipi sta prikazali lepo igro, na koncu pa smo se k sreči veselili mi.”

To sta sporočila Ana Oblak in Miha Štamcar. (konec)