22.10.2023 ob 22:40
Deli članek
Kamničani navdušili z igro in novo zmago

Črtomir Bošnjak/ Foto Klemen Brumec

 


Kamnik (MOREL) - Calcit Volley - Merkur Maribor 3:0 (16, 21, 17), Športna dvorana Kamnik, gledalcev 300, sodnika: Pevc, Markelj.

Calcit Volley: Planinšič 1, Vinkovič, Lazar, Karadža Pevc (L), Košenina (L), Nikolić 10, Okroglič 4, Bošnjak 13, Mitrašinović 1, Brunet 2, Oman, Bakonji, Mujanović 12, Pavlović 11. Trener: Mladen Kašić.

Merkur Maribor: Kumer (L), Vodušek 2, Pernuš, Adžović 2, McConnell, Valenčič 5, Bračko 4, Fužir (L), Kržič 3, Donik 16, Fink 3, Novak. Trener: Sebastijan Škorc.

V prvih treh krogih so varovanci Mladena Kašića prišli do treh zmag, dveh v gosteh, v Novem mestu in na Ravnah ter eni doma proti kranjski Hiši na kolesih Triglavu. Na teh treh tekmah nasprotniku niso oddali niti niza. Brez poraza so bili po treh krogih tudi Mariborčani, ki pa so v prvem krogu na Ravnah do zmage prišli šele v petem nizu, zato pa so, prav tako v gosteh, v Kanalu zmagali s 3:1, v prejšnjem krogu pa so brez izgubljenega niza premagali še Panvito Pomgrad. Pred prvenstvom sta ekipi odigrali tri pripravljalne tekme, vse tri so dobili Kamničani, vendar so bili takrat oboji brez svojih reprezentantov.

Domači odbojkarji so na najboljši možni način začeli uvodni niz, saj so po dveh zaporednih blokih, Uroša Pavlovića in Nika Mujanovića, povedli s 3:0. Prednosti nato niso izpustili iz rok do konca niza, ves čas so »pritiskali« s servisom, na drugi strani so imeli gostje prav v tem elementu igre veliko težav, ob tem pa so Kamničani držali visoko raven sprejema, ki je bil 73-odstoten. Temu primeren je bil napad, 60-odstoten, po asu Mujanovića pa je bilo že 14:8. Tudi po visokem vodstvu se varovanci Mladena Kašića niso zaustavili, v obrambi se je nekajkrat izkazal libero Alen Košenina in z blokom Uroša Nikolića so gostom pobegnili že za sedem točk (21:14). Niz se je končal z napako na servisu Mariborčanov.

V drugem nizu so mariborski odbojkarji še vodili s 4:3, na servis Jureta Okrogliča in dvema zaporednima točkama Črtomirja Bošnjaka pa so Kamničani pobegnili za tri točke (7:4). Gostujoči trener Sebastijan Škorc, toda po novi točki Črtomirja Bošnjaka, četrti v drugem nizu, je bilo 9:5 za kamniško ekipo, ki je po bloku Pavlovića povedla s 13:8. Kamničani so vodili tudi z 18:12, vendar so Mariborčani na servis Gregorja Pernuša in dveh lastnih napakah domače ekipe prepolovili svoj zaostanek (15:18). V končnici niza so gostje, ki so ves čas drugega niza držali visoko raven sprejema, prišli le na dve točki zaostanka (20:22), ko je bil uspešen Žiga Donik, zato je domači trener vzel polminutni odmor. Toda po njem je Donik dosegel še eno točko, tokrat z blokom, vendar do preobrata ni prišlo. Z asom je zadnjo točko v drugem nizu dosegel Mujanović.

Tretji niz se je začel podobno kot prvi, le da so domači odbojkarji do vodstva s 3:0 prišli po asu Bošnjaka, po asu Nikolića pa z 9:5. Do nove najvišje prednosti so Kamničani prišli po točki Pavlovića (13:8), čeprav so se jim Mariborčani pred tem že približali na dve točki zaostanka (7:9). Tudi po vodstvu s petimi točkami prednosti se domači odbojkarji niso zaustavili in po bloku Nikolića, je bilo že 16:10. Ko so gostje naredili novo lastno napako, je pri zaostanku sedmih točk (11:18), Škorc vzel še svoj drugi polminutni odmor, toda tudi po njem se Kamničani niso zaustavili. Še naprej so igrali zavzeto in prepričljivo ugnali neugodne Mariborčane, ki bodo v nadaljevanju prvenstva zagotovo še zelo nevarni. Tekma se je končala z lastno napako gostov na servisu.

Domača ekipa je prevladovala v vseh elementih igre, spet pa bode v oči, da so dosegli 11 točk z blokom, pet Pavlović, gostje le tri, ob tem so Kamničani pet točk dosegli z asom, gostje le eno, v napadu pa so bili kamniški odbojkarji 51-odstotni, mariborski pa le 37-odstotni. Le na sprejemu so bili boljši Mariborčani, 71-odstotni, medtem ko je bil Calcit Volley 61-odstoten.

Izjavi po tekmi: Mladen Kašić, trener Calcit Volleyja: »Pravo vrednost naše ekipe bomo videli, če bomo premagali Panvito in Alpacem Kanal ter potem ACH Volley doma. Vmes nas čaka še pokal Challenge, je pa res, da so fantje danes prikazali dobro igro in se držali vsega, kar smo se dogovorili. Veseli me, da je bila energija odlična, prav tako vzdušje, ki včasih tudi na treningih ni tako dobro. Prav tako niti v enem trenutku nismo padli v igri, pomembno je, da smo ves čas mirni, da ni panike in v tem ritmu moramo nadaljevati.«

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: »Glede na to, da ima McConnell težave s kolenom, zato danes sploh ni igral, težave s poškodbo pa imata tudi Kumer in Donik, je bilo težko enakovredno igrati z razpoloženimi domačini. Kamničani so prikazali zelo dobro igro, prav vse jim je uspevalo, mi pa, kakršni smo, Česa več niti nismo bili sposobni narediti. Dobro je, da smo tiste tekme, ki smo jim morali dobiti, dobili, proti takšni ekipi, ki je zame najmočnejša v ligi, pa če ne izkoristiš dveh, treh žog, se ti hitro maščuje. In potem je rezultat takšen, kakršen je.« To je sporočil Miha Štamcar. (konec)