04.07.2024 ob 23:54
Deli članek
Na Ljubljanici ta vikend boj za prestižno zmago

Ljubljana (MOREL)- V petek in soboto, 5. in 6. julija, bo Ljubljana znova prizorišče turnirja A1 Odbojka na Ljubljanici, ki ga bo moč spremljali na novi lokaciji pri Novem trgu. V boj za najvišja mesta se bo podalo po osem ženskih in moških dvojic iz enajstih držav.

Odbojka na vodi se bo v Ljubljani igrala že četrtič. Promocijskima dogodkoma pred evropskim prvenstvom 2019 in svetovnim prvenstvom 2022 je lani namreč sledil tudi prvi turnir, na katerem so nastopile priznane dvojice iz Slovenije in tujine. Slednje bo moč spremljati tudi letos, saj k nam prihajajo odbojkarice in odbojkarji iz Brazilije, Češke, Danske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Poljske, Slovaške in Srbije, v boj za najvišja mesta pa se bodo podale tudi štiri slovenske ekipe.

Pri dekletih bodo naše barve zastopale slovenski prvakinji v odbojki na mivki in državni reprezentantki Maja Marolt in Živa Javornik ter reprezentantka Tajda Lovšin, ki bo tudi tokrat moči združila z Nino Lovšin, s katero sta se lani na Ljubljanici veselili zmage. Pri moških bosta skupaj spet zaigrala devetkratni državni prvak in reprezentant v odbojki na mivki Danijel Pokeršnik, ki ima v svojih vitrinah še vrsto drugih priznanj in odličij ter Tadej Boženk, ki se med drugim lahko pohvali z zmago na turnirjih svetovne serije v odbojki na mivki. Nekdanji slovenski reprezentant v dvoranski odbojki pa tudi v odbojki na mivki Alan Košenina bo moči združil s hrvaškim prvakom v odbojki na mivki Josipom Pribanićem.

V ženski konkurenci se v Ljubljano vračajo Poljakinji Gabriela Pulawska in Monika Gajtkowska, ki sta se na poljskem univerzitetnem prvenstvu veselili brona, Srbkinji Aleksandra Vujačić in Bojana Mirković, sicer zmagovalki turnirja BVB ter izkušeni Italijanka Federica Tonon in Nizozemka Patricia Leebe. Za eni od favoritinj zagotovo veljata Čehinji Anna Dostalova in Eliska Trnena, ne smemo pa pozabiti še na dansko navezo Cecilie Steffens/Julie Jensen, sicer zmagovalki danskega odbojkarskega prvenstva pa tudi na še eno poljsko zasedbo Kamila Pawlak/Malgorzata Vlk. Slednja ima za seboj uspešno odbojkarsko kariero v ZDA.

Pri moških bomo zopet lahko spremljali predstave lanskega zmagovalca Čeha Martina Melmuke, ki bo tokrat zaigral v paru s Tadeasom Tezzelejem ter brazilske naveze Marcio Gaudie/Michel Tauil, v boj za zmago pa se bosta tudi letos podala Francoza Iskander El Ghouti in Malo Foncarnier, ki sta lani osvojila bron. Visoko ciljata novinca na turnirjih v odbojki na vodi Slovaka Michal Trubac in Marek Ludha, ki se lahko pohvali z naslovi slovaškega prvaka tako v dvorani kot tudi na mivki in snegu. Na Novem trgu bosta ob tem nastopili še srbski dvojici Miljan Kiković in Nikola Munćan, oba tudi že srbska prvaka v odbojki na mivki ter Uroš Muškinja, prav tako srbski prvak v odbojki na mivki, ki je na letošnjem turnirju svetovne serije v Švici osvojil 4. mesto ter Marko Makarić, sicer srbski reprezentant v odbojki na mivki.

Turnir A1 Odbojka na Ljubljanici se bo začel v petek, ob 9. uri, ko bodo na sporedu prvi obračuni skupinskega dela tekmovanja, zaključek pa je predviden za 22. uro. Odbojkarice in odbojkarji se bodo na igrišče znova podali v soboto, ob 10. uri in se med seboj merili vse do 19. ure, ko se bo z moško tekmo za 3. mesto začel boj za odličja. Veliki finale za ženske bo ob 21.15, moških pa bodo finalno srečanje igrali ob 22.15.

Dogajanje bo pestro tudi v navijaški coni na Novem trgu z brezplačnimi aktivnostmi na temo vode in odbojke, nočna kulisa pa obljublja pester umetniški program na reki Ljubljanici pod vodstvom Mihe Krušiča. To je sporočila Nina Oblak. (konec)